Ne zaboravljaju poginule u Drugom svetskom ratu

U Mladenovu 4. jula položeno cveće na spomen obeležja u centru sela

1311

U prisustvu predstavnika mesne organizacije boraca, penzionera, udruženja invalida rada, kao i Udruženja žena „Bukin“, u Mladenovu je 4. jula položeno cveće na spomen obeležja u centru ovog sela.


Cveće je položeno na spomenik sovjetskim vojnicima i partizanima palim za oslobođenje Bukina tokom Drugog svetskog rata, kao i na spomen obeležje borcima poginulim u poslednjem svetskom ratu, čiji su preci i potomci nakon njegovog završetka kolonizirani u ondašnji Bukin, danas Mladenovo.

Nakon polaganja cveća, između ostalog je rečeno, da se 4. jula 1941. godine sećaju samo boračka udruženja. Preostali malobrojni učesnici NOR – a, poštovaoci borbe protiv fašizma pitaju se zašto se stidimo svoje prošlosti.

Dan borca – 4. jul počeo je da se obeležava 1957. godine, a njegovo obeležavanje prestalo je raspadom SFRJ, da bi u našoj zemlji bio ukinut 2001. godine. U Srbiji se više zvanično ne obeležava nijedan datum, AVNOJ–evske Jugoslavije, a samim tim ni Dan borca – 4. jul.

Parastos palim borcima, obavio je paroh mladenovljanski otac Aleksandar Zeljković, a prisutnim zvanicama, gostima i žiteljima Mladenova ispred Mesne organizacije SUBNOR–a Mladenovo, obratio se Vojko Lugonja.

– Prilika je ovo da se bar za kratko podsetimo na naše heroje, borce koji su svoje živote dali za slobodu, koju i danas uživamo. Čak 605 aktivnih boraca čije su porodice došle u današnje Mladenovo, dalo je svoje živote tokom Drugog svetskog rata za slobodu otadžbine. Njihova imena nalaze se trajno upisana na spomen obeležju u centru Mladenova.

Znamo da SUBNOR više nije faktor na političkoj sceni naše zemlje, pa samim tim ne može bitno da utiče na zbivanja u našem društvu. Međutim, i pored toga, mi imamo naš plan i način delovanja. Zalažemo se za pravdu i istinu i u tom smislu ne odustajemo od svojih načela i principa, koji su prevashodno u korist našeg naroda. Za oslobođenje Bukina, odnosno Mladenova svoje živote položile su desetine boraca narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije.

U zajedničku grobnicu sahranjeni su posmrtni ostaci 27 boraca, pa im i ovom prilikom odajemo dužnu zahvalnost. Znam da ima onih koji su stalno u stanju nešto da nam zamere. Međutim, niko nikada ne može da nam kaže da smo bilo kada radili protiv svoje države i svog naroda. Neka ovaj dan svima nama posluži za stvaranje boljih uslova za život i rad, pre svega u našem mestu. Pored toga, neka nam on posluži da prevaziđemo stranačke, dnevno – političke, lične i neke druge interese i da svi zajedno radimo i interesu našeg lepog mesta, naše opštine i Srbije.

Na kraju, želim da istaknem da u Mladenovu i danas živi jedanaest boraca iz Drugog svetskog rata – istakao je Vojko Lugonja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here