Sačuvati uspomenu na slavne pretke

U Mladenovu započela obnova spomen obeležja palim borcima NOR –a

1269

Pre četrdesetsedam godina u centru Mladenova postavljeno je spomen obeležje, kao trajno sećanje na borce koji su tokom Drugog svetskog rata položili svoje živote na oltar slobode.


„Zub vremena“ narušio je ovo spomen obeležje koje je izgrađeno 1971. godine. Upravo to je bio osnovni razlog, što su Mladenovljani pokrenuli inicijativu da se obeležje u centru njihovog sela, sačuva od daljeg propadanja.

Prva faza restauracije već je urađena – staza do spomen obeležja, na kome se nalazi bista narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića kao i imena palih boraca čija su deca, roditelji i rodbina sredinom četrdesetih godina prošlog veka kolonizirani u nekadašnji Bukin.

Kompletnu obnovu spomeničkog kompleksa obaviće kamenorezac Lazar Stupar iz Bačke Palanke, koji je sa Zoranom Baćinom predstavnikom lokalne samouprave i Miodragom Vajagićem sekretarom mesne zajednice Mladenovo, protekle srede obišao spomen obeležje.

– Uz podršku i pomoć lokalne samouprave, kao i predsednika Opštine Branislava Šušnice, odobrena su određena sredstva koja će biti iskorišćena za obnovu spomen obeležja. Prva faza obnove spomeničkog obeležja – izgradnja prilaza već je urađena. Nadamo se da će najveći deo poslova u okviru druge faze, biti završen do „Dana kolonizacije 2018.“ – kaže Miodrag Vajagić, sekretar MZ Mladenovo.

Akciju mesne zajednice i lokalne samouprave na restauraciji spomen obeležja u centru Mladenova, pokrenuo je Savet mladenovljanske mesne zajednice, na čelu sa predsednikom Slobodanom Manojlovićem.

– Jedna od odluka sadašnjeg Saveta mesne zajednice bila je i zaštita, odnosno obnavljanje spomen obeležja u našem selu. Insistirali smo da se sa zaštitom krene što pre, kako bi sprečili dalje prodadanje obeležja koje je izgrađeno pre gotovo pola veka. Nadamo se da će sve biti urađeno kako smo zamislili, i da će spomen obeležje posle dugo godina, ponovo imati nekadašnji sjaj i izgled – izjavio je za Nedeljne novine Slobodan Manojlović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here