Mladi istraživač Miloš Kovačević iz Bačke Palanke

5271

Profesorica u TŠ „9. maj“ Radmila Ristić nam je predstavila izuzetno interesantnog učenika koji vrlo stidljivo govori o svojim interesovanjima, a postiže zapažene rezultate.


Miloš Kovačević je učenik IV razreda Tehničke škole „9.maj“, smer tehničar za kompjutersko upravljanje. Ističe da obožava mašinstvo i smatra da je upisao pravu školu u skladu sa svojim sklonostima.

U ovakvom tipu škole je imao mogućnosti da iskaže i dalje razvija svoj talenat i zadovolji istraživački duh. Crtanje tehničkih crteža, modeliranje i pisanje programa za CNC mašine ga je oduvek jako zanimalo i najviše interesovalo. Rešavanje zadataka iz pomenutih oblasti uvek doživljava kao izazov i ne obeshrabri se ako nekad ima poteškoća u njihovom rešavanju.

Planira razne projekte koje će, kako sam ističe, pokušati da pretvori u stvarnost koliko mu to finansijske mogućnosti budu dozvoljavale. Učestvovao je 2018. i 2019. godine na međunarodnom sajmu inovacija pod nazivom „Inventum“ u Iloku i oba puta postigao zapažene rezultate.

[wonderplugin_slider id=155]

 

Prošle godine je na sajmu predstavio svoj izum, induktor za topljenje metala koji je sposoban da za samo nekoliko sekundi otopi metal. Za ovaj rad osvojio je drugo mesto.

Ove godine je uspeo, kako kaže, da sa papira pretvori u delo antene koje sprovode razne frekvencije, lekovite. Prilikom prolaska kroz ljudski organizam ove frekvencije uspevaju da naprave ravnotežu u čovekovom telu koja može biti zaslužna za smirenost i tako utiče na celokupno stanje organizma. I za ovaj rad je osvojio drugo mesto.

Miloš ističe da je naišao na veliko razumevanje i podršku od strane svojih profesora mašinske grupe predmeta. U prvom redu to je profesor Aleksandar Zelenović koji ga uvek podstiče za nove poduhvate u želji da se razvija kao kreativna ličnost. Voleo bi da nastavi školovanje na Fakultetu tehničkih nauka, skromno kaže i ako tu ne bude išlo sve svojim tokom, svakako želi da radi u struci.

Imao je prilike da putuje u Ameriku kod rođaka. Proveo je tamo mesec dana. Uprkos oduševljenju mnogim stvarima, nije siguran da li bi mogao da živi tamo, jer to je previše „brz život“ za ovog skromnog momka koji je, kako sam ističe navikao da sve radi polako, temeljno i predano. Ne voli da nešto ostavi nedovršeno, važno je da uradi do kraja, ne postavlja sebi vremenska ograničenja nekakvim rokovima.

Miloš je odličan đak, veoma tih, nenametljiv. U slobodno vreme svira gitaru, voli da čita i da crta. Rad na svojim projektima za čiju izradu koristi razne tehnologije doživljava kao igru kojoj nema kraja. Smatra da je veoma važno upisati školu po sopstvenojoj želji i uživati u svom pozivu kasnije.

Ima interesantno razmišljanje. Kaže da je za njega život kao olovka koja se kako vreme prolazi skraćuje i zato tom olovkom treba što više napisati i ostaviti nekakav trag. Želimo mu mnogo uspeha pre svega u novim projektima.

[wonderplugin_slider id=185]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here