Mlađi naraštaj „Akorda“ napreduje

821

U utorak, 11. juna, u galeriji Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ održan je koncert mlađih članova Kluba klasične gitare „Akord“, uzrasta do 7. razreda osnovne škole.


Pred prepunom salom, u dva sata kvalitetnog nastupa videli smo buduće nade muzičara na akustičnoj gitari.

Predsednik „Akorda“, Marko Šalić:

– Ovim koncertom je obeleženo 16 godina postojanja Kluba klasične gitare „Akord“. Na ovom koncertu je prvi put nastupilo čak osmoro dece: Dijana Pudelka, Dajana Brnja, Aleksa Stupar, Relja Marković, Vukašin Lovre,Tamara Hložan, Radovan Zec i Anđela Subotić.

[wonderplugin_slider id=95]

 

– Interesantno je reći, da Anđela uči da svira gitaru kod Đorđa Vukovića u Baču, koji nekad bio moj učenik, ašto mi je posebno drago. Među učesnicima ima dece iz Pivnica, Silbaša, Čelareva i Bačke Palanke. Svako od učesnika se predstavio sa najmanje jednom kompozicijom, a dvoje naših članova, koji su učestvovali ovog proleća na „Vojvođanskom takmičenju klasične gitare“,Stefan Radoši Gavrilo Abrić, su odsvirali dve kompozicije, koje su deo njihvog takmičarskog repertoara. Marko Segedi je član „Akorda“, ali pohađa i ŠOMO „Stevan Hristić“, a predstavio se kompozicijom koju je uradio u toj školi sa svojim nastavnikom, Markom Ivezićem i to je bio najzapaženiji nastup te večeri.

– Osim solističkog dela, skoro svi učesnici su svirali šest kompozicija, od koji u tri filmske teme smo koristili i električne gitare, električnu bas gitaru i kahon (vrsta bubnja). Ostale tri kompozicije iz Španije, iz Izraela i Rusije smo izvodili na akustičnim gitarama. Sviranje u orkestru je bio rizičan potez, jer je bilo nas 18, a nismo imali dirigenta, no pomoću električnih instrumenata i bubnja, dobro smo rešili taj problem. Filip Boroš je svirao kahon, daire i ostale udaraljke, a i njemu je ovo bio prvi nastup. Ostali članovi koji su nastupili u orkestru su Ksenija Mirković, David Ninkov, Aleksa Đilas, Miloš Mizdrak, Vuk Mandić, Kristina Šuljan, Nikolina Popić i Vukašin Petrić.

– Od gostiju, na koncertu smo imali članove Književnog kluba „Dis“ – Nenada Nešu Živkova, Dragutina Bega i Gorana Jovića, koji je otpevao dve svoje kompozicije, budući da je i kantautor, a pomogli su mu Ilija Bubulj na tamburici i Nemanja Bognar na bas gitari. Klub „Akord“ ne teži da organizuje neke glamurozne događaje, već je orijentisan na mlade, da osete živi nastup, sviranje pred publikom. Ukupno sam zadovoljan sa svima kako su svirali, mada nije sve bilo bez greške, a posebno mi je drago što je orkestralni deo odsviran dobro, nismo se „raspali“, kako muzičari kažu.

[wonderplugin_slider id=170]

 

– Repertoar određujem tako što osluškujem šta deca slušaju na „Ju tjubu“, a od toga izaberem ono što smatram da će se moći relativno lako uvežbati. Što se tiče individualnih nastupa, počeli smo vežbanje već posle novogodišnjeg koncerta, jer u tom uzrastu nije preporučljivo da se javno izvode kompozicije koje nisu „odležale“ nekoliko meseci. A pred nastup se „podiže forma“ i doteruje izvođenje.

– Koncert starijih članova „Akorda“ održaće se 20. juna, takođe u Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ u 20 sati, a po rečima Marka Šalića, električne gitare u orkestru će zameniti tamburica, to je neki pravac sa tim uzrastom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here