Mobilni telefon i vožnja automobilom

Milorad Paripović, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Bačka Palanka upozorava o opasnostima u saobraćaju

344
Izvor: Nedeljne novine

Milorad Paripović, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Bačka Palanka upozorava o opasnostima korišćenja mobilnog telefona tokom upravljanja motornim vozilom u saobraćaju.


– U poslednje dve decenije mobilni telefoni su postali nezaobilazan vid komunikacije i pored velikog broja korisnih stvari koje su nam doneli, primetno je da je određeni broj ljudi razvio izvesnu zavisnost od njihovog korišćenja i njihovih aplikacija i mogućnosti koje nude. Sa druge strane podjednako brzo je prihvaćeno i njihovo korišćenje tokom vožnje i to je danas gotovo svakodnevna pojava na našim putevima koja je prerasla u jako opasnu i rizičnu naviku – navodi Paripović.

Svakako postoji mnogo razloga zbog kojih vozači tokom vožnje skreću pažnju sa saobraćajne situacije, a razlozi su reklamni panoi pored puta, igranje igrica, paljenje cigarete, menjanje pesme na radiju, šminkanje, razgovor u kolima, korišćenje tač skrin uređaja u autu, saobraćajna nezgoda koja se dogodila u suprotnoj traci i tako dalje, ali svakako je najčešće skretanje pažnje na ekran mobilnog telefona.

Upotrebom telefona (razgovor, čitanje i slanje poruka, čitanje vesti, ažuriranje statusa, lajkovanje, traženje telefona po džepovima i torbi itd.) pažnja vozača se preusmerava sa saobraćajne situacije, a vreme potrebno da vozač reaguje na određene situacije u saobraćaju je povećano. Osim što reaguju sporije, vozači koji koriste telefon tokom vožnje ne zapažaju veliki broj detalja i situacija iz okruženja, dok se moždana aktivnost pri vožnji automobila smanjuje za čak 37 odsto pri slušanju glasa koji dopire iz mobilnog telefona, što sve zajedno za posledicu ima nastanak saobraćajne nezgode.

Razgovor mobilnim telefonom, po nekim istraživanjima, odvlači pažnju od upravljanja vozilom od jedne do dve sekunde, a to u praksi znači da pri brzini od 50 km/h za samo dve sekunde pređete čak 28 metara. A najmanje dve sekunde vam je potrebno da vidite na ekranu telefona ko vas zove ili ko vam je poslao poruku. Dakle, 28 metara ćete voziti praktično na slepo i to samo da biste bacili pogled na telefon, a u tih 28 metara može da zakoči auto ispred vas, da stupi pešak na kolovoz, da se promeni boja na semaforu itd.

Takođe, ako se krećemo 60 km/č, odvlačenjem pažnje od pola sekunde naš automobil pređe osam metara, a to je dužina dva pešačka prelaza. U tom slučaju pogled na mobilni telefon može da usmrti pešaka!

Od razgovora mobilnim telefonom tokom vožnje opasnije je ako se telefon koristi za čitanje i slanje SMS poruka, čitanje vesti, lajkovanje, i postavljanje statusa na društvenim mrežama. Osim zauzetosti jedne ruke, sada više ni pogled vozača nije usmeren na put, pa je mogućnost da dođe do nezgode još veće.

Važno je napomenuti, da je korišćenje telefona, pisanje poruka, igranje igrica, ili držanje slušalica telefona na oba uha opasno i za pešake prilikom prelaska ulice, bicikliste, motocikliste itd.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima kaže sledeće: „Vozač ne sme da koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje. Vozač ne sme da koristi audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, niti da preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom.“

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Vozači sa probnom vozačkom dozvolom ne smeju koristiti mobilne uređaje ni uz pomoć hends fri (slobodne ruke) tehnologije. Za nepropisno korišćenje telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara. Kazne su veće, ako je za to vreme bio ugrožen drugi učesnik u saobraćaju ili ako je izazvana saobraćajna nezgoda.

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u Republici Srbiji nepropisno koristi telefon za vreme vožnje. Takođe, istraživanja sugerišu da mladi vozači uzrasta do 24 godine u najvećem procentu koriste mobilne telefone i elektronske uređaje u odnosu na sve druge uzrasne kategorije.

Na kraju da rezimiramo – Koristeći različite tehničke uređaje mnoga istraživanja dolaze do istih zaključaka da upotreba mobilnih telefona tokom vožnje za posledicu ima: duže vreme reakcije za prepoznavanje i reagovanje na neočekivane događaje, smanjenu sposobnost održavanja pravilnog položaja vozila u saobraćajnoj traci, upravljanje vozila neprilagođenom brzinom, suženo vidno polje (vozači zanemaruju periferni vid i osmatranje retrovizora), izostanak reagovanja na saobraćajnu signalizaciju, držanje kraćeg odstojanja, povećani stres i mentalno opterećenje.

U svetu se uveliko radi na analizama i studijama koje razmatraju uticaj mobilnog telefona na bezbednost saobraćaju i u skladu sa tim se donose mere i vrše akcije.

Milorad Paripović, na kraju ističe:

– Preko nam je potrebno unapređenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja od predškolskih do visokoškolskih ustanova. Pored ustanova obrazovanja u vidu prevencije, veliku ulogu imaju i auto-škole koje bi svakako trebale da svoju obuku podignu na znatno viši nivo i da buduće vozače obuče za bezbedno učestvovanje u saobraćaju, skrećući im pažnju na sve moguće rizike u saobraćaju i posledice nepoštovanja saobraćajnih propisa. I mediji su svakako jedan od subjekata koji značajno mogu doprineti unapređenju bezbednosti saobraćaja. Svi smo mi učesnici u saobraćaju, i treba da se ponašamo na takav način da ne ugrožavamo vlastitu bezbednost i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.“

Milorad Paripović (Izvor: Nedeljne novine)

– Svako od nas može biti pešak kojeg vozač ne vidi jer čita vesti preko telefona. Svako od nas može biti biciklista koji strada jer vozač koji lajkuje neki status kasni u reagovanju na saobraćajnu situaciju. A sasvim sam siguran da niko od nas ne bi pristao da izgubi život ili da ostane invalid jer je neki vozač odlučio da koristi telefon tokom vožnje. Još jednom apelujem na vozače da tokom vožnje ne koriste mobilni telefon ili da to čine na bezbedan, propisan i zakonom dozvoljen način, upotrebom „hends fri“ opreme. Svakim drugim postupkom i neodgovornim ponašanjem ugrožavamo svoj život, kao i živote ostalih učesnika u saobraćaju.


Pogledaj:

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here