Muke stanovnika Neština i Vizića se nastavljaju, novi most je preka potreba (VIDEO)

4261

BAČKA PALANKA: Most na Dunavu kod Bačke Palanke izgrađen je 1974. godine. U vreme dok je postojala stara Jugoslavija on je spajao sadašnje teritorije Srbije i Hrvatske i omogućavao nesmetan prelaz preko Dunava.


Raspadom Jugoslavije, ovaj most postao je mesto razdvajanja i zadao je muku stanovnicima opštine Bačka Palanka, najviše onima iz Neština i Vizića. Oni svakodnevno, na putu do škole ili posla moraju da pređu četiri granična prelaza. Sada, za vreme epidemije i vanrednog stanja, preko 90 stanovnika Neština je moralo u karantin jer da bi stigli do administrativnog centra Opštine i svojih radnih mesta, više puta su prelazili granicu sa Hrvatskom.

Prošle godine, članovi Opštinskog veća Opštine Bačka Palanka usvojili su Predlog odluke o izmenama plana detaljne regulacije za deonicu državnog puta broj 18 Neštin – Vizić – Erdevik (13 kilometara). Nadležni su tada rekli da pre završetka ove deonice, nije moguća eventualna izgradnja mosta preko Dunava između Bačke Palanke i Neština.

Most bi, kako se tada govorilo u slučaju da država proceni da treba da se gradi, bio sastavni deo ovog državnog puta.

Jelica Janković Stošić i Slavica Preradović žive u Neštinu i obe su zaposlene u Bačkoj Palanci. Sve ove godine, pored toga što moraju da pređu četiri granična prelaza svakodnevno, njihovi troškovi su veliki, naročito sad dok traje vanredno stanje jer je granični prelaz Neštin još uvek zatvoren.

Još pre 10 godina izneta je inicijativa za izgradnju novog mosta koji bi bio najuzvodnija ćuprija na Dunavu koja povezuje dve obale Srbije preko Dunava.

Na petlji kod bačkopalanačke zaobilaznice je predviđeno skretanje prema tom novom mostu čije je izgradnja još neizvesna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here