Na meti maloletnih huligana

Dokle više?

3289

Naš sugrađanin koji je želeo da ostane anominan, požalio se redakciji „Nedeljnih novina“ na ponašanje pojedinaca u Bačkoj Palanci – mladih ljudi koji ne prezaju ni od čega, napadaju starije sugrađane i uništavaju njihovu ličnu imovinu. 


– Dobar deo građana Bačke Palanke su taoci maloletničkog, ali i mlađeg punoletnog, maltretiranja. Često izazivaju, najviše starije sugrađane, pogrdnim rečima, nepriličnim dobacivanjem, a kada ih neko mlađi pojuri, tada beže.

Znaju da naciljaju pojedince, često bez razloga i iz puke obesti, lupaju im noću u prozore, razvaljuju kapije, kvare brave, preskaču u bašte i uništavaju voćke i zasađeno povrće. Kada vlasnik dotrči da odbrani svoj mukotrpno gajen zasad, oni beže i sa bezbedne udaljenosti provociraju, pa čak ih i gađaju ciglama, kamenicama.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Tačno znaju koliko vremena je potrebno policiji da stigne, zato i pobegnu. Organi reda uredno sastave izveštaj i posavetuju oštećenog da ništa ne preduzima, jer su u pitanju maloletnici koje štiti zakon.

Na trenutak je zastao, pa mi je pokazao na jednu prevnutu kantu za otpad ispred jedne napuštene radnje sa razbijenim staklima. – Nemaju obzira ni prema zajedničkom dobru – nastavio je on. – Pogledajte ovo, ne postoji valjda u Palanci napušteni objekat sa čitavim prozorskim staklima. Čuo sam od nadležnih, da čupaju i krive saobraćajne znake, ruše kutije za KDS (kablovsku televiziju), lome klupe i zasađeno mlado drveće. Da ne pričam o noćnom urlikanju, glasnoj muzici, jednom rečju remećenju javnog reda i mira.

– Nisam želeo da se predstavim, jer ne bih voleo da im postanem meta. Ali, rešenje se mora naći. Građani imaju pravo da brane svoju imovinu, da mirno žive i spavaju noću, a ne da strepe od raznih osveta ili obesti – završio je svoje izlaganje on. Na rastanku, naš sugrađanin me je tužno pogledao i postavio pitanje: „Dokle više?“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here