Na upis prvaka samo sa lekarskim uverenjem

938

U ponedeljak 1. aprila počinje upis đaka prvaka koji će trajati do 31. maja. Novina od ove godine je da roditelji neće morati da nose na upis izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo, potvrdu o prebivalištu, već će to škole pribavljati elektronski.


Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je roditeljima ostalo da na upis prvaka donesu samo lekarsko uverenje, jer to ne može niko drugi da obezbedi.

„Sve drugo dokumenta – izvod iz matične knjige rođenih, prebivalište… se elektronski nabavlja. Za to je obučeno dosta ljudi, direktori imaju uputstva, imaju i kol centar gde će se javiti ako im nešto bude nejasno“, rekao je Šarčević za TV Prva.

On je dodao da je važno i uvođenje JISP-a, jedinstvenog informacionog sistema prosvete koji će podrazumevati registre nastavnika, registre predavača na fakultetima, registre istraživača u okviru naučnih institucija.

Upitan da li će zbog digitalnih udžbenika školske torbe otići u zaborav, ministar je rekao da ne može biti sve digitalno, ali da će se postepeno smanjivati školske torbe.

On je ukazao da je država uradila 2.000 digitalnih učionica, a da će do jeseni biti urađeno još 8.000 digitalnih učionica, te da će svi učenici prvog razreda osnovne škole imati digitalne udžbenike i digitalne učionice.

„Takav intenzitet brzog opremanja škola nije se desio ni u jednoj evropskoj zemlji, da se za dve do tri godine ceo sistem digitalizuje“, zaključio je ministar.

U prvi razred ove godine upisuju se deca koja su rođena od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here