Najtopliji jun u istoriji

403
Foto: EPA/Balazs Mohai

Evropska agencija za satelitsko praćenje objavila je da je za nama najtopliji jun u istoriji praćenja temperature u Evropi, javlja „Indipendent“, a prenosi RTS.


Ponos Agencije za satelitsko praćenje Evropske unije, sistem za satelitsko prikupljanje meteoroloških podataka „Copernicus ECMWF“, radio je punom parom tokom juna.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Rezultati su alarmantni – prosečne temperature u Evropi su za dva stepena Celzijusa bile više od normalnih, što znači da je jun koji je za nama i zvanično postao najtopliji jun od kada se temperature mere na teritoriji Starog kontinenta, piše Indipendent.

Eksperti navode da su klimatske promene donele verovatnoću da se čak pet puta češće dešavaju toplotni talasi u Evropi.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Brzom analizom prosečnih temperatura u Francuskoj od 26. do 28. juna, stručnjaci su došli do zaključka da je globalno otopljavanje koje je izazvao čovek izazvalo „priličan“ porast u verovatnoći da se toplotni talasi dese.

Komentarišući rekordne temperature u Evropi profesorka Hana Klouk, istraživač prirodnih katastrofa pri Univerzitetu u Redingu, ističe da vreo jun nije iznenađenje: „Studija je pokazala da temperaturni rekordi nisu samo oboreni, oni su razneseni!“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here