Najtraženiji salašarski graorani

Ranđel Vasić iz Bačke Palanke decenijama proizvodi domaću živinu

1640

Već decenijama Ranđel Vasić iz Bačke Palanke u svojim inkubatorima leže isključivo domaću živinu, kako kaže avlijanere, odnosno salašarske piliće.


Kupuje jaja od domaćina koji svoje koko drže na otvorenom, koje kljucaju po dvorištu, livadama, njivama i najčešće koncentrovanu hrani nisu ni kljucnule.

– Ove godine, odnosno ovog proleća osetno je porasla potažnja za domaćim pilićima, pa sam samo za dva dana, na primer, od skoro hiljadu pilića prodao oko 600 i to na kućnom pragu – kaže Vasić.

[wonderplugin_slider id=136]

 

– Interesantno je da sam ove godine nabavio jaja od gazda koji gaje i domaću rasu iz Austrije, pa se izleglo puno graorana koji su najtraženiji. Cena ovih pilića je 60 dinara komad, a imam i nešto malo pilića od kokošaka koje nose zelena jaja, njihova cena po komadu je 80 dinara i oni su veoma traženi, jer još uvek u neku ruku predstavljaju atrakciju.

Ranđel kaže da planira da ovog proleća proizvode oko 4.000 komada pilića i, ako se potražnja nastavi kao prvih dana prodaje, siguran je da će sve prodati. Veli da je prošla godina bila katastrofalna za proizvođače domaćih pilića. Jer, kako kaže, 2017-18. godine tokom zime naišli su ledeni dati, pa su mnoga jaja ostala neoplođena, te se iz 4.000 jaja, primera radi, izleglo jedva nešto više od 2.000 pilića.

Kaže da je i ovaj posao lutrija, ali je primetno, posebno kod onih domaćina koji živinu drže u dvorištu ili na salašu da se sve više vraćaju domaćoj rasi kokošaka.

– Ove godine najviše jaja za inkubator kupio sam u sremskom selu Vizić – dodaje Vasić. – To je malo selo s one strane Dunava, pa sam praznim autom prelazio preko mosta koji povezuje Bačku Palanku i Ilok, prelazio granične prelaze, a pošto sa jajima nisam mogao da se vratim tim putem išao sam na skelu Banoštor – Begeč, pa za Palanku. Jeste bilo komplikovano, ali nisam se pokajao, jer sam dobio zdrave piliće i u velikom procentu izjaja su izašli pilići, posebno graorani koje nikada nisam imao u tolikom broju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here