Nakon sanacije, animalni otpad ponovo pored putu Ratkovo – Pivnice

795
Foto: Ekološki pokret Vrbas

Po dojavi građana, Ekološki pokret Vrbasa prijavio je komunalnoj inspekciji opštine Odžaci ponovno punjenje lokaliteta kraj puta Ratkovo – Pivnice sa animalnim otpadom, koji je nedavno saniran.


Od inspekcije zahtevaju da hitno ukloni životinjske ostatke da se opet ne bi stvorilo opasno, stočno groblje, ali i da istraži i utvrdi ko je za ovo odgovoran.

„Predložili smo takođe da se u saradnji sa Mesnom zajednicom Ratkovo, lokalnom samoupravom i aktivnim građanima iz Ratkova i okolnih sela, čiji su sugrađani izgleda, navikli da baš na tu lokaciju dovlače klanični otpad, organizuju sastanak i utvrde efikasne načine rešavanja ovog problema, kako se na njemu javna sredstva ne bi ‘beskonačno trošila’. Utvrđivanje, a potom kažnjavanje odgovornih lica, bez bliske saradnje sa aktivnim i savesnim građanima, a pre svega ekološkim NVO, po nama je uzaludan posao. Ukoliko inspekcije i druge nadležne institucije ne pokažu više interesa da pronađu aktere iz civilnog sektora, podrže ih i ‘razigraju’ da zajedničkim kapacitetima razotkrivaju, a potom i propisno kažnjavaju vinovnike protivpravnog ponašanja, ne mora se nikada ostvariti javni interes za čistom i bezbednom životnom sredinom“, navode u Ekološkom pokretu Vrbas.

U ovom slučaju, dodaju aktivisti, javni interes mogao bi biti i svima dostupna usluga poslovnog operatera za preuzimanja životinjskih ostataka, po razumnoj ceni.

„Svi akteri dakle, moraju sesti i u direktnom i otvorenom razgovoru pronaći rešenje. Definitivno, lakog rešenja nema“, navode u Ekološkom pokretu Vrbas.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here