Naočare koje sprečavaju mučninu u vožnji

1052

Osećate li ikada mučninu prilikom vožnje vozom, autobusom ili automobilom?

Za vreme dužih putovanja čak svaka treća osoba ima problem s mučninom, a mnogo više ako čitaju nešto ili gledaju u telefon.

Zora Šarac je diplomirani optometrista i u blogu „Da me bolje vidiš“ možete pronaći stručne tekstove za zdravlje vaših očiju.

Osećaj mučnine koji dobijete tokom vožnje počinje u vašem talamusu.

Neurolog Din Barnet sa Univerziteta u Kardifu objasnio je za Nev York Magazine zašto je to tako.

Šta se događa kada sedimo a zapravo se krećemo?

U svakodnevnom životu senzorni signali stižu iz naših mišića dok se pomeramo, iz naših očiju dok posmatramo što se oko nas događa, čak i iz našeg unutrašnjeg uha u kojem su senzori za ravnotežu. Ali kada čitamo u automobilu, naši mišići i oči govore talamusu da sedimo, dok nam unutrašnje uho govori da se krećemo.

Taj nesklad je zapravo razlog zbog kog se loše osećamo. Mozak nam još ne razume savremene metode putovanja, ali razume da kontradiktorni signali mogu biti uzrokovani i otrovom, pa ipak reaguje za svaki slučaj.

Kada se otrujemo, takođe osećamo mučninu, vrtoglavicu i verovatno ćemo povraćati. Ipak, različiti ljudi različito reaguju. Neki mogu da podnesu vožnju u automobilu ili vozu, ali ne i na brodu.

Drugima je sasvim dobro na zadnjem sedištu auta, ali moraju da gledaju kroz prozor, što im pomaže da mozak raspozna da se zapravo pomeraju iako sede.

No mučninama je došao kraj, jer je Citroën razvio naočale koje rešavaju takve bolesti. Nazvane su Seetroën, napravljene od mekane plastike da bi bile ugodne za nositi, a karakterizišu ih četiri okrugla dela koja su ispunjena tečnošću. Seetroen su naočare čudnog izgleda koje teško da će proći na nekom modnom ispitu. Ali one nisu pravljene za to, već za usaglašavanja onoga što vide oči sa osećajem u srednjem uhu. Ona tvrdi da simptomi mučnine nestaju najviše za 10 minuta nakon početka nošenja Seetroen naočara.

One nemaju stakla, a sastoje se od četiri transparentna prstena dopola ispunjenih obojenom tečnošću, uz pomoć koje se simulira horizont. Ideja je da se kroz ove naočare gleda knjiga ili telefon (generalno, nešto što je nekoliko desetina centimetara udaljeno od očiju). Periferni vid će prosleđivati informaciju o horizontu i mozak će na osnovu toga da usaglasi ono što vide oči sa onim kako reaguje srednje uho. Kada mučnina prestane, proizvođač tvrdi da bi naočare mogle da se skinu i da se nastavi putovanje bez njih.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here