NASA otkrila planetu najsličniju našoj i verovatno je naseljiva

Pronađena super-zemlja

553

Satelit NASA nazvan TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), koji traga za egzoplanetama, snimio je novu planetu udaljenu 31 svetlosnu godinu od Zemlje, koja kruži oko obližnje zvezde u sazvežđu Vodena zmija, a naučnici su ubrzo ustanovili da oko iste zvezde kruže još dva svemirska tela.


Na jednoj od tih planeta, nazvanoj GJ 357 d, moglo bi biti tekuće vode ako se utvrdi da je stenovita i da ima gustu atmosferu, objavio je naučni časopis „Sajens alert“.

Planeta GJ 357 d spada među 45 najbližih do sada otkrivenih egzoplaneta, od ukupno njih 4.025 otkrivenih izvan našeg Sunčevog sistema, a nalazi se u takozvanoj „zoni Zlatokose“, odnosno zoni u kojoj je temperatura savršena da bi planeta, ako je stenovita, mogla da ima tekuću vodu.

– GJ 357 d nalazi se unutar spoljne ivice nastanjive zone svoje zvezde, gde prima približno istu količinu topline od svoje zvezde kao što to prima Mars od Sunca – rekla je astronom Dajana Kosakovski, članica tima koji je otkrio planetu, a prenosi „Index“.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Prema njenim rečima, ukoliko se utvrdi da planeta ima gustu atmosferu, za šta će biti potrebne dalje studije, na njoj bi moglo biti dovoljno toplo za tekuću vodu na površini.

Inače, masa GJ 357 d je najmanje 6,1 puta veća od Zemljine, a planeta napravi krug oko svoje sićušne zvezde svakih 55,7 dana.

Do sada su potvrđene samo 24 egzoplanete koje je uočio svemirski teleskop TESS, ali naučnici očekuju da će teleskop identifikovati još hiljade takvih kandidata pre završetka svoje misije. Neke od njih bi mogle biti naseljive, uključujući i GJ 357 d.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here