Nedelja zdravlja usta i zuba (13.-19. maja)

Slogan ovogodišnje kampanje je “STOMATOLOG I JA, NAJBOLjA DRUGARA DVA“.

605

U periodu od 13. do 19. maja 2019. godine na teritoriji Srbije obeležava se Kampanja XXIX Nedelja zdravlja usta i zuba.


Cilj ovogodišnje kampanje je informisanje, sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa očuvanjem i unapređenjem zdravlja usta i zuba populacije, a posebno dece i mladih.

Bolesti usta i zuba spadaju među najraširenije bolesti stanovništva sveta. Smatra se da od ovih bolesti boluje 90% stanovništva. Istovremeno, bolesti usta i zuba se mogu prevenirati redovnom i pravilnom oralnom higijenom, upotrebom fluora, pravilnom ishranom, redovnim preventivnim pregledima kod stomatologa.

Prema poslednjem istraživanju zdravstvenog stanja stanovništva Srbije iz 2013. godine odrasli stanovnici Vojvodine nedovoljno održavaju oralnu higijenu. Svega 46% njih pere zube bar dva puta dnevno, od toga su žene 55% a muškarci 35% dok se 4% stanovništva izjasnilo da nikada ne pere zube. Kada su u pitanju školska deca i omladina, 60% njih pere zube više od jednom dnevno. U uzrastu od 7 do 14 godina devojčice češće peru zube od dečaka. Deca starijeg uzrasta (15 do 19 godina) češće peru zube, odnosno 34% devojčica i 26% dečaka pere zube više od jednom dnevno u ovom uzrastu u odnosu na decu starosti 7 do 14 godina. Takođe, razlika se uočava i u odnosu na materijalno stanje domaćinstva, naročito u populaciji odraslih. Prema indeksu blagostanja, samo 29% siromašnih pere zube redovno u odnosu na populaciju najbogatijih gde 67,5% njih pere zube više od jednom dnevno.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Prema podacima stomatološke službe Doma zdravlja Bačka Palanka za 2018. godinu, sistematskim pregledima obuhvaćeno je 385 učenika u 12. godini života i utvrđeno da 35% ima sve zdrave stalne zube. Takođe, podaci pokazuju da je broj karioznih zuba iznosio 299, izvađenih 35, a plombiranih zuba 216. KEP 12 indeks za prošlu godinu iznosi 1,42 (standardni statistički pokazatelj zdravlja zuba dece koji pokazuje ukupan broj karioznih, izvađenih-ekstrahovanih i plombiranih zuba podeljen sa brojem pregledane dece). Inače, kod prosečnog dvanaestogodišnjeg deteta u Evropskoj uniji KEP indeks iznosi 1,5 što znači da smo u 2018. godini dostigli nivo Evropske unije, i to predstavlja značajan napredak.

Preporuke za očuvanje oralnog zdravlja:

• Održavanje adekvatne higijene (redovno, pravilno pranje zuba i korišćenje konca za zube);
• Smanjenje unosa šećera i dobro izbalansirana ishrana;
• Prestanak pušenja;
• Redovne kontrole kod stomatologa, uklanjanje zubnog kamenca kao vid prevencije;
• Korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti i pridržavanje propisanih mera bezbednosti u saobraćaju (prevencija povreda);
• Bezbedno fizičko okruženje;
• Prestanak ili smanjenje konzumiranja alkohola.

Povodom obeležavanja kampanje Nedelja zdravih zuba pod sloganom „Stomatolog i ja, najbolja drugara dva“, Stomatološka služba Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ Bačka Palanka je posetila sve vrtiće i niže razrede osnovnih škola u opštini i sprovela edukaciju, kroz radionice, o značaju zdravlja usta i zuba (pravilnoj ishrani, pravilnom održavanju oralne higijene, značaju fluor profilakse…).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here