Nestašica registarskih tablica i u Bačkoj Palanci

2497

Građani Bačke Palanke, Novog Sada i drugih mesta u Vojvodini čekaju da dobiju registarsku tablicu i po nekoliko nedelja.


Kako kaže Goran iz Bačke Palanke, ni tamošnja lokalna policijska uprava nije u mogućnosti da mu da registarsku tablicu, a nisu mogli da mu kažu ni kada će se to promeniti. Da bi koristio svoj auto, morao je da uzme probne tablice.

„U ponedeljak sam ih platio 5.600 dinara i važile su do srede. Pošto ni u sredu nisam dobio tablice, da bih mogao da vozim sa probnim tablicama, morao bih ponovo da platim taj iznos“, priča Goran.

U Policijskoj upravi u Novom Sadu građani dobijaju odgovore da tablica nema i da ne znaju kad će ih biti.

„Kad nam pošalju iz Beograda“, govori dežurni policajac.

Novosađanin koji je došao u šalter salu zgrade novosadske policije da proveri da li su tablice napokon stigle prokomentarisao je kako je nemoguće da se zbog ovako trivijalne stvari pravi problem.

„Nemoguće je da nije predviđeno koliko ljudi će tražiti tablice u toku jednog meseca. Mi imamo pravo da vozimo svoja kola. Ovako nam je to pravo onemogućeno“.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Probne tablice koštaju oko 4.500 dinara sa taksama i osiguranjem i one traju do ponoći tog dana kada se prave. Tablice za svaki naredni dan koštaju oko 500 dinara po danu.

U Narodnoj banci Srbije (NBS), čiji je Zavod za izradu novčanica (ZIN) zadužen za izradu registarskih tablica, za 021 tvrde da oni redovno snabdevaju sve policijske uprave registarskim tablicama i da obim proizvodnje i dinamika isporuke zavise od zahteva MUP-a.

„Primetili smo da je u ovoj godini izrazito povećana potražnja, kao i da broj isporučenih tablica za prvih šest meseci 2018. godine već prelazi uobičajeni godišnji prosek isporuke“, navode u NBS.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu dali komentar na nestašicu tablica, a u Auto-moto savezu Srbije za 021 kažu da nisu upoznati sa ovim problemom. U međuvremenu, građani kojima su potrebne nove registarske tablice onemogućeni su da voze svoja kola, koja su mnogima neophodna da bi stigli do posla, otišli do lekara, otputovali na odmor i slično.

Inače, ZIN je proizvodnju registarskih tablica preuzeo 2010. godine od somborske fabrike „Boja“ sa kojom sada održava saradnju. Tada je najavljeno da je nabavljena mašina najnovije generacije koja može da izradi 600 tablica u satu, odnosno 300 kompleta, što je trebalo da bude dovoljno kako bi se, bar što se proizvodnje tiče, sprečile gužve prilikom izdavanja poput onih kod zamene pasoša.

Ipak, prve gužve pojavile su se već 2011. godine, na šta su tada nadležni odgovarali da su neka područja naručivala količine tablica koje daleko prevazilaze njihove potrebe, pa je zbog toga došlo do neadekvatne raspodele.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here