Neštin i Vizić ponovo bez autobusa sremskom stranom do Novog Sada

2435
Neštin (Foto: Nenad Glišić)

NEŠTIN: Meštani Neština i Vizića, dva sela koja se geografski nalaze u Sremu, a administartivo pripadaju opštini Bačka Palanka, ponovo su ostala bez autobuske linije do Novog Sada, sremskom stranom preko Beočina.

Do pre pet-šest godina „sremskom magistralom“ putnike iz ovog sela ka Novom Sadu prevozili su bačkopalanački „Dunavprevoz“ i osječki „Čazmatrans“. Palanački, inače privatni prevoznik, usled malog broja putnika, tada je predložio lokalnoj samoupravi da partnerski podele gubitak koji je pravila ova linija, ali dogovor nije postignut, pa je prevoznik zadržao samo linije od Bačke Palanke do Neština i Vizića preko mosta i kroz Hrvatsku. Nekako u isto vreme hrvatski prevoznik je preusmerio svoju liniju Vukovar–Novi Sad, pa voze od Iloka, preko dunavskog mosta do Palanke i dalje ka Novom Sadu, izbegavajući Neštin.

Neštin (Foto: Nenad Glišić)

U Neštinu kažu da su linije ka Novom Sadu sremskom stranom održavane po principu toplo-hladno, čas ih vidiš čas ne vidiš. Jer, pre par meseci autobusi JGSP „Novi Sad“ koji saobraćaju do obližnjeg Suseka u beočinskoj opštini, znali su da produže još desetak kilometara do Neština, okrenu se, pa nazad. Pre dva meseca ponovo su prestali da saobraćaju. U Neštinu kažu da im je rečeno da je problem u malom broju putnika od Novog Sada, odnosno Suseka do Neština, a novosadski prevoznik mora da vozi do komšijskog sela, jer pripada prigradskoj opštini Novog Sada. Do Neština ne mora, to je druga opština, osim ako mu za to palanačka lokalna samouprava ne plati.

Vizić (Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić)

Prevoznici vele da je do Neština od jeseni do proleća putovalo u proseku svega tri- četiri putnika dnevno, a s proleća i tokom leta broj putnika bio je nešto veći, jer su usluge prevoznika koristili i brojni Novosađani, vlasnici vikendica u ovom kraju. Nezvanično smo saznali da, navodno ne postoji pravni osnov po kome bi bačkopalanačka lokalna samouprava plaćala prevoznika na liniji Susek – Neštin. Drugi kažu da osim pravnog nema ni ekonomskog opravdanja. Neštinci, pak konstatuju da, ako se samo tako gleda, vlast, ne samo u Bačkoj Palanci, ne bi morala da plaća mnogo toga, jer nema materijalne koristi, odnosno opravdanosti, a da nema pravnog osnova da se žiteljima opštine omogući normalan život – zvuči krajnje čudno. Vele, u proteklim godinama broj žitelja se u Neštinu smanjio sa 900 na oko 500, mladi su za poslom i zbog školovanja dece otišli u Novi Sad ili Bačku Palanku.

Novosadski JGSP mora da vozi do Suseka, jer pripada Beočinu, prigradskoj opštini, a do Neština ne mora, osim ako mu za to plati bačkopalanačka opština

Nekada su radnici i deca putovali autobusima, a kasnije, te ga ima te ga nema, izgubila se sigurnost i navika, pa su morali ili sami da putuju automobilima (što je skupo) ili da se presele u mesto rada i školovanja, jer poslodavci neće da trpe kašnjenje radnika koji putuju. U selu su ostali stari i bolesni, a kada idu za Novi Sad moraju da plate ili mole komšije da ih odvezu do Suseka. Doduše, ima i varijanta da sednu u autobus „Dunavprevoza“ pa kroz Hrvatsku, par kilometara, preko mosta do Palanke, pa hvataju autobus za Novi Sad bačkom stranom. To jeste dalje i skuplje, ali, vele, sigurnije je i brže.

Od Neština, preko Suseka i Beočina, put do Novog Sada, je kraći i jeftiniji, ali tim putem autobusi više ne voze, ili je to put kojim se retko ide. Ako nadležni kažu da nema pravnog osnova da se stanovnicima jednog sela u matičnoj opštini obezbedi prevoz do Novog Sada, odnosno bolnice i drugih ustanova u koje moraju, onda nije čudo, pored drugih razloga, što se sela prazne.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here