Nezaposlenost manja u Bačkoj Palanci, evo koja su zanimanja najtraženija

6831
Foto: NSZ

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Bačkoj Palanci broj nezaposlenih je, u odnosu na prethodnu godinu opao za 6%, a najveći broj nezaposlenih čine oni sa srednjom školom. Trgovci su u Palanci u deficitu, a najteže do posla dolaze, između oslalih, sociolozi i istoričari.


Kako se navodi u izveštaju Nacionalne službe za zapošljavanje, u Bačkoj Palanci je na kraju oktobra 2019. godine bilo 4.238 nezaposlenih lica od kojih su 2.367 žene. U odnosu na oktobar 2018. godine, broj nezaposlenih je pao za 6%. Najveći broj nezaposlenih čine oni sa srednjim obrazovanjem (2.130), a zatim i lica bez kvalifikacija i niskokvalifikovani (1.626).

Broj lica sa šestim i sedmim stepenom obrazovanja na evidenciji je ukupno 470. Učešće mladih do 30 godina u ukupnoj nezaposlenosti iznosi 18,4%, dok je učešće starijih od 50 godina 35,8%. Učešće dugoročno nezaposlenih lica (na evidenciji nezaposlenih preko godinu dana) je 63%.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Zanimanja koja najlakše i najteže dolaze do posla

Dalje se u izveštaju navodi da, prema iskustvima NSZ u radu sa poslodavcima prilikom posredovanja u zapošljavanju, poslodavci u Bačkoj Palanci najviše traže:

– Elektroinstalatere i elektromontere,
– viljuškariste i magacionere,
– računarske operatere,
– trgovce,
– bravare i zavarivače,
– automehaničare i autoelektričare,
– operatere u proizvodnim delatnostima,
– profesore engleskog i nemačkog jezika i profesore matematike,
– ekonomiste za knjigovodstvo,
– mašinske i elektroinženjere,
– farmaceutske tehničare i diplomirane farmaceute.

Na žalost, sva ova zanimanja su deficitarna, naročito ako poslodavci kao uslov
postavljaju posedovanje radnog iskustva.

Već nekoliko godina unazad, interesovanje poslodavaca je slabije za zanimanja iz oblasti socijalno-humanističkih i društvenih nauka, poput sociologa, istoričara, kulturoloških tehničara, pravnih tehničara, ali i za arhitektonskim tehničarima, hemijsko-tehnološkim tehničarima i drugih.

[wonderplugin_slider id=104]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here