Norveški ministar podneo ostavku zbog suprugine karijere

515

Norveški ministar saobraćaja Ketil Solvik-Olsen podneo je ostavku dajući prednost, na godinu dana, karijeri supruge lekarke, što je gest koji je pozdravljen kao primer za jednakost muškaraca i žena.


„Bilo je fantastično biti ministar saobraćaja i veza i, zapravo, rado bih tako nastavio do kraja života“, kazao je Solvik-Olsen, član Stranke napretka (antiimigraciona desnica), na tom položaju od 2013.

„Ali, sada sam došao do raskršća u životu kada je red na moju suprugu da nastavi svoj san. To je sporazum koji smo sklopili pre puno godina“, objasnio je on u izjavi za norvešku TV2.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Njegova supruga Tone Solvik-Olsen prihvatila je na godinu dana mesto lekarke u dečjoj bolnici u SAD, naglasio je on.

Ta je odluka naišla na oduševljenje na društvenim mrežama. „Vredno poštovanja“, „fantastičan primjer“, reagovali su korisnici Tvitera.

Pionir kao i ostale nordijske zemlje u tom području, Norveška zauzima drugo mesto iza Islanda u najnovijem izveštaju Svetskog privrednog forumu o jednakosti muškaraca i žena.

Stranka napretka od 2013. u koaliciji je s konzervativcima premijerke Erne Solberg, u međuvremenu proširenoj s malom liberalnom strankom desnog centra.

Sve tri stranke predvode žene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here