Nova kotlarnica na biomasu u pivari Čelarevo (VIDEO)

895

ČELAREVO: U pivari Čelarevo kompanije Karlsberg Srbija predstavljena je Kotlarnica na biomasu, snage 850 kilovata, novo postrojenje za proizvodnju pare iz obnovljivih izvora energije.


U pitanju je veoma skupa investicija, vredna oko miliona evra i jedna je u nizu u proteklih 15 godina, otkako je privatizovana jedna od tada najmodernijih pivara na Balkanu.

A sve je krenulo od potrebe da se drvene palete, koje su ružile fabrički krug iseku, usitne i iskoriste na najbolji mogući način, kao biogorivo.

Uz već postojeći biogasni kotao udvostručeno je korišćenje obnovljivih izvora energije u samom procesu proizvodnje piva i ono sada iznosi 40 posto, od ukupne potrošnje energenata. Oni su pre svega zamena za prirodni gas.

[wonderplugin_slider id=13]

 

Bitna je i ekološka komponenta celog ovog prokjekta. Obnovljivi izvori energije ne zagađuju okolinu. Biomasa je CO2 neutralna, što znači da sagorevanjem emituje tačno onoliko ugljen dioksida, koliko biljka veže u procesu fotosinteze.

Do 2030. godine kompanija Carlsberg ima zacrtana 4 cilja koja će pored povećanja efikasnoati i kvaliteta u proizvodnji odnose na ljudski faktor, a mogli bi se povezati upravo sa ekološkim standardima EU.

Recimo i to da u pivarstvu prednjače strane investicije. Kompanija Karlsberg do sada je uložila u čelarevsku fabriku 224 miliona evra, od čega 4 i po prošle, a za ovu godinu plan je 6 i po miliona evra. 124 godine stara fabrika, koju je osnovao Lazar Dunđerski, doživela je novom kotlarnicom na biomasu još jednu ekoinovaciju i prva je te vrste u svetu u celoj Carlsberg grupi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here