Novi koncept: U školi po ceo dan, uz besplatan ručak

1022
Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Škole u kojima đaci pohađaju nastavu u jednoj smeni ubuduće neće vrata zatvarati u jedan sat popodne.


U njima će biti organizovan dopunski rad u okviru kog će deca od prvog do osmog razreda imati dodatne aktivnosti.

Sa lokalnim samuopravma i školama će biti napravljen dogovor da se deci obezbedi obrok, a sve to će biti besplatno.

Ovo je za “Večernje novosti” izjavila Jasmina Đelić, načelnik Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava Ministarstva prosvete, pojašnjavajući šta podrazumeva koncept celodnevne nastave, odnosno novi pristup u organizaciji jednosmenskog rada škole koji će postepeno početi da se uvodi od septembra.

Đelić ističe da će dodatne aktivnosti podrazumevati da deca uče predmete koje pohađaju u školi, da rade domaće zadatke, imaju časove informatike i stranih jezika, da se bave sportom, razvijaju predzetnički duh, zadrugarstvo, gde za to ima uslova. Za sve to biće angažovani nastavnici.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Radna grupa koja se bavi ovim poslom ima zadatak da predloži različite aktivnosti i porograme koji se mogu realizovati , a do sada je predloženo 37 aktivnosti.

Napravljen je dogovor sa 210 škola da uđu u ovaj pilot projekat i sve ispunjavaju potrebne uslove – rade u jednoj smeni i imaju odgovarajući prostor.

Pojašnjavjući kako će izgledati na primer, dodatno muzičko obrazovanje, Jasmina Đelić ističe da će u seoske sredine koje nemaju muzičku školu dolaziti nastavnici iz gradskih muzičkih škola i dva puta nedeljno držati časove solfeđa i učiti decu da sviraju neki instrument.

Ovaj koncept celodnevne nastave se neće ni na koji način kositi sa sadašnjim konceptom, koji podrazumeva produženi boravak za decu u školama koje ga organizuju, niti sa celodnevnom nastavom koja se odvija u nekim školama.

Jasmina Đelić objašnjava: „Produženi boravak se organizuje za decu koja idu u niže razrede i sa njima radi učiteljica koja nema veze sa „glavnom“ učiteljicom. Koncept celodnevne nastave podrazumeva, međutim, da mogu da je pohađaju sva deca od prvog do osmog razreda, a i mlađa deca koja idu u boravak, ukoliko to žele njihovi roditelji.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here