Novi zakon o osiguranju: U slučaju povrede na radu novac se odmah isplaćuje

2076
Foto: 021

Poslodavci u Srbiji uskoro će morati sve svoje radnike da osiguraju od povreda na radu kod osiguravajućih kuća, a zakon koji će ih na to obavezivati biće donet na jesen i više neće biti povlačenja po sudovima, najavio je nedavno ministar za rad Zoran Đorđević, uz napomenu da će se u slučaju povrede novac odmah isplaćivati.


Prema dostupnim podacima, samo oko trećina radnika u Srbiji je u proteklih 15 godina uspela da naplati štetu koja im je pričinjena na radu, pa sindikati pozdravljaju ovu inicijativu, dok poslodavci imaju podeljeno mišljenje – smatraju da je osiguranje korisno, ali da će novi namet poskupeti poslovanje i predstavljati dodatno opterećenje za privredu.

[wonderplugin_slider id=174]

Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) kaže za Blic da je pre dva i po meseca formirana Radna grupa za izradu Zakona o osiguranju radnika od povreda na radu i profesionalnih bolesti radi nadoknade štete. Ovaj propis je praktično deo Strategije bezbednosti i zdravlja na radu za period od 2018. do 2020. godine, a naš sagovornik navodi da je SSSS, nakon pogibije 53 radnika tokom prošle godine, uspeo da se izbori da ova godina bude proglašena Godinom bezbednosti i zdravlja na radu.

„Ključne stvari u novom zakonu su da njime uvodimo nadoknadu koja je falila u sistemu bezbednosti i zdravlja na radu. Do sada radnici nisu mogli da ostvare svoja prava bez sudskog postupka, a sada bi procedura trebalo da bude jednostavnija i brža“, objašnjava Vuković.

On navodi da su tokom dosadašnje diskusije iz naziva zakona „ispale“ profesionalne bolesti, i da će Savez samostalnih sindikata Srbije insistirati na potpunom nazivu.

„Druga bitna stavka je da ovaj zakon mora da se odnosi na sve zaposlene radno angažovane, jer trenutno oni koji rade „na crno“ ne mogu biti osigurani. Treći ključni zahtev je da se formira poseban fond u koji bi poslodavci uplaćivali novac i iz koga bi se isplaćivala nadoknada štete. Fondom bi upravljali sindikati, poslodavci i država“, ističe Duško Vuković.

[wonderplugin_slider id=177]

Poslodavci smatraju da je uvođenje osiguranja korisno i za radnike i za firme koje ih zapošljavaju, ali se boje da će ovo biti još jedan namet za ionako siromašnu privredu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here