Novih hiljadu kvadrata u palanačkom domu zdravlja

4872

BAČKA PALANKA: Početkom ove godine u Bačkoj Palanci bilo je planirano da se u okviru ovdašnjeg Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović” izvrši samo rekonstrukcija ginekologije, u okviru postojećeg spratnog objekta.


Međutim, angažovanjem nadležnih projekat je proširen, a biće gotov do kraja godine, pa će ovo zdanje dobiti nov drugi sprat sa oko 1.000 kvadratnih metara u naredne dve godine.

– Investitor je Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, a predviđeno je da se ovde uloži oko 600 miliona dinara – kaže za „Dnevnik” Pero Mijanović, predsednik Upravnog odbora Doma zdravlja u Bačkoj Palanci.

[wonderplugin_slider id=174]

 

– Ovo je jedini projekat, pored dve bolnice, kojim se jedan dom zdavlja gradi na reprezentativnom nivou, po najmodernijim standardima kao u najrazvijenjim zemljama. Dom zdravlja će ovom nadogradnjom imati ukupno 6.600 metara kvadratnih, a konačno će zbog sprata biti izgrađen i lift, čime će pacijanetima biti olakšan dolazak kod lekara. Tačnije, verovatno početkom iduće godine počeće radovi na adaptaciji, rekonstrukciji i nadogradnji sa kompletnom obnovom infrastrukture i parternim uređenjem.

Pero Mijanović/ Foto: Dnevnik

Pre početka projektovanja izvršeno je statičko i konstrukciono ispitivanje i utvrđeno je da se ovi poslovi mogu raditi. Novost je i to što će biti izgrađena rampa za osobe sa invaliditetom, a služba hitne pomoći, koja je sada neposredno uz ulaz u Dom zdravlja, seli se na funkcionalniju lokaciju, dodaje Mijanović. Nov prostor hitna će dobiti sa dvorišne strane i Bačkom ulicom biće povezana sa Ulicom Jugoslovenske armije. Na ovom velikom poduhvatu rade projektanti opštinskog Javnog preduzeća „Standard” u saradnji sa kolegama iz Šida.

– Kada ovaj posao bude završen stvoriće se mnogo bolji uslovi za rad zdravstvenih radnika, ali i pacijenti će se prijatnije osećati – kaže dr Goran Stupar, direktor Doma zdravlja.

– Ova adaptacija, rekonstrukcija i nadogradnja neće povećati broj lekara niti proširiti broj usluga koje do sada pruža naša ustanova, ali, na primer, dobićemo prostor za rad savetovališta, pre svih za trudnice i dijabetičare. Solidno smo opremljeni aparatima, a aplicirali smo kod lokalne samouprave za nabavku još jednog ultrazvuka koji nam je potreban, vrednosti od 6,5 miliona dinara. Uvode se elektronski kartoni, a pacijenti će znati tačno kod kog su lekara, koliko traje pregled, odnosno kada su na redu. Naš Dom zdravlja je, na primer, 2013. godine imao 86 lekara, a danas 65 koliko nam doktorskih plata priznaje Fond, kao i za 122 tehničara. Izgubili smo pravo na ortopeda i hirurga, a ugašena je i ordinacija sportske medicine. Stupar kaže da se snalaze kako bi pacijentima obezbedili dostupnost zdravstvenoj zaštiti. Aktivirali su svojevremeno medicinu rada, pružaju ponovo usluge fabrikama, zarađuju i tako plaćaju nedostajuće lekare, specijaliste. Hirurg i ortoped dolaze u Bačku Palanku iz Novog Sada, ali to nije dovoljno i pored pomoći lokalne samouprave.

– Ipak, nama najviše nedostaje lekara opšte prakse koji odlaze kao i specijalisti. U slučaju da lekar ode na bolovanje ili godišnji odmor moramo mi uskakati ili primati na određeno vreme, a i to je teško, jer ovde na tržištu rada nema lekara. Veliki problem su i medicinske sestre, jer mnoge odlaze u zapadne zemlje za mnogo veće plate, druge, na primer, uzimaju neplaćeno i odlaze da rade na po par meseci, pa se vraćaju. Primamo mlade medicinske sestre na određeno, a one se trude kako bi zasnovale radni odnos, ukoliko starije odu u penziju, ili u inostranstvo – veli Stupar.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Sa Bačom do novog fizijatra

Pojedine specijalnosti domovi zdravlja mogu imati ako brinu o 100.000 pacijenta, a Bačka Palanka ima preko 55.000.

– Dovijamo se pa smo se Fondu obratili zajedno s komšijama iz Bača, da nam odobre još jednog fizijatra, a on bi, na primer, radio dve trećine za nas, a jednu trećinu za opštinu Bač, koja ima isti problem, ali znatno manje stanovnika. Tu je važno šta će reći Institut za javno zdravlje Vojvodine, ali mi se nadamo da ćemo ovaj problem nekako prebroditi – kaže dr Goran Stupar.

Problem su i vozači, jer ova ustanova ima devet ekipa hitne pomoći, vozila dnevno puno prelaze na putu do ustanova u Novom Sadu, Sremskoj Kamenici, prevoze pacijente na dijalizu…Pravilnik fonda nije predvideo njihove godišnje odmore ni bolovanja. Palanačkoj ustanovi, kaže Stupar, potrebno je jedno novo sanitetsko vozilo, ali i dva putnička za rad po selima, jer u svih 13 sela postoje zdravstvene ambulante i lekari.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here