Novosađanka Biljana Grbović izumela slikovnice za lakše učenje slova

883

Novosađanka Biljana Grbović iz Udruženja roditelja „Matica” osmislila je slikovnicu „Čitam sam”, uz pomoć koje deca od četiri do osam godina samostalno mogu savladati sva slova azbuke.


U pitanju je komplet od devet slikovnica, odnosno manjih knjiga, u kojima se uz pomoć jednostavnih ilustracija uči po nekoliko slova, koja se postepeno uvode kroz kratke rečenice i poučne priče. Tako je, na primer prva slikovnica napisana od svega sedam slova, i to onih koje deca najčešće prvo savladaju. Poslednja sadrži ona koja najteže nauče, ali i sva prethodno savladana slova.

[wonderplugin_slider id=181]

 

– Postoji neki uobičajeni redosled kojim deca uče slova pa sam na osnovu njega i ja pravila male grupe slova i slikovnice su praktično zamišljene kao učenje čitanja po nivoima – kaže Biljana Grbović. – U slikovnicama nema dugačkih reči jer deca koja uče da čitaju ne mogu da pročitaju dugačke reči. Više od 85 odsto reči je sastavljeno od dva, tri ili četiri slova, a samo ponegde je ubačena reč s njih pet. Knjige su kratke i bez obzira na to što imaju mali fond reči, uspevala sam da napišem neke priče koje ipak imaju smisao. Sve je svedeno i pojednostavljeno da bi deca, zapravo, doživela uspeh.

I ilustracije, koje je radila likovna umetnica Milica Gamper, maksimalno su pojednostavljene i upućuju decu na slova koja treba da savladaju. Kako Biljana navodi, želja joj je bila da omogući najmlađima da na jednostavnom i prilagođenom tekstu dožive uspeh prilikom samostalnog čitanja, koji bi ih dalje motivisao i razvijao želju za čitanjem i knjigom.

U pitanju je komplet od devet slikovnica, u kojima se uz pomoć jednostavnih ilustracija uči po nekoliko slova, koja se postepeno uvode kroz kratke rečenice i poučne priče

– Ideja je da roditelj detetu ništa ne nameće jer kada se to dešava, mališani razvijaju otpor, a kod slikovnice nema nametanja, već je želja da deca budu podstaknuta da samostalno savladaju slova – naglašava Biljana, dodajući da deca ne treba da se forsiraju nego da im roditelji stvaraju okruženje u kojem će sama želeti i moći da savladaju čitanje. – Komplet sadrži uputstvo za roditelje, u kojem, oni koji ga kupe, dobijaju pristup linku koji vodi ka video-klipu u kojem je objašnjena i pravilna tehnika čitanja. Danas deca često neće da uče, ali nije više problem to kako da ona nešto savladaju, nego kako da im sačuvamo volju i želju za učenjem i uspehom i glad za znanjem.

Slikovnice „Čitam sam” mogu se kupiti u većim knjižarama, ali i putem „Fejsbuk” stranice Udruženja roditelja „Matica” i Biljaninog sajta www.licnirazvoj.rs.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here