Novosti: Od septembra nove cene tehničkog pregleda

1690
Foto: E. Lalmand

Od septembra bi trebalo da se uvede red u rad linija tehničkih pregleda u Srbiji, tako što bi država odredila najvišu i najnižu cenu.


Prema pisanju „Novosti“, ova mera bi dovela do smanjenja cene usluge tehničkog pregleda vozila, koja je od stupanja na snagu početkom jula 2018. novog Pravilnika o tehničkom pregledu dostigla i 6.000 dinara za vozila B kategorije.

„Država je obavezna prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije da odredi najnižu, ali i najvišu cenu tehničkog pregleda. Zašto to tačno godinu dana posle stupanja na snagu novog pravilnika nije urađeno, ne znam“, kaže predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije (UOTP) Trifun Stojanović.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Cene tehničkog pregleda za najbrojniju kategoriju vozila kreću se od 4.000 do 6.000 dinara. Razlog za povećanje cene od 800 do 1.500 dinara krije se u povećanim troškovima, ali i smanjenim provizijama koje osiguravajuće kuće daju vlasnicima tehničkih pregleda. UOTP je, zajedno sa ostalim asocijacijama, nekoliko puta nadležnima dostavljao predlog cenovnika.

Taj predlog cenovnika bi obradovao vozače u Srbiji, jer bi za putnički automobil izlazak na liniju za tehnički pregled koštao oko 20 evra. Sagovornik Novosti ukazuje i na to da je pre više meseci formirana radna grupa koja bi razmotrila ovu problematiku, ali za sada nisu dati nikakvi rezultati.

Podsetimo, nedavno je u MUP-u za „Blic“ rečeno da su rigorozniji tehnički pregledi, koji su uvedeni pre godinu dana, smanjili broj udesa u Srbiji.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here