O dobitnicima Oktobarske nagrade za 2019. godinu

Na sednici Skupštine opštine Bačka Palanka usvojena odluka o dodeli Oktobarske nagrade za 2019. godinu

3323

BAČKA PALANKA: Na današnjoj sednici Skupštine opštine Bačka Palanka usvojena je odluka o dodeli Oktobarske nagrade za 2019. godinu.


Oktobarska nagrada je najveće priznanje koje dodeljuje Opština Bačka Palanka, a dodeljuje se povodom Dana opštine koji se obeležava 20. oktobra. Ove godine, svečana sednica Skupštine održaće se u velikoj sali hotela „Fontana“.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Odlukom komisije, nagrada u vidu plakete dodeljuje se:

Ustanovi za sport i rekreaciju „Tikvara“ Bačka Palanka – za postignute rezultate iz oblasti sporta i rekreacije

Davne 1985. godine na radost svih građana opštine Bačka Palanka osnovana je Kuća sporta koja je dobila ime „Jovan Veselinov – Žarko“ u osnivanju.

Sportski centar u izgradnji u priobalju reke Dunav i prelepog jezera „Tikvara“ par godina kasnije izrašće u sportski centar sa otvorenim i zatvorenim terenima.

Imena su se menjala, kako naziva firme koja upravlja sportskim centrom i čelnih ljudi koji su rokovodili, ali svi su imali zajednički cilj – što bolji i kvalitetniji sadržaj kako za sportiste, rekreativce tako i za sve goste.

Ustanova za sport i rekreaciju osnovana je 2016. godine i kao takva nastavila je uspešan rad svojih prethodnika. Iz godine u godinu dopunjuje nove sadržaje poput Sportske hale u Gajdobri koja je počela sa radom 2018. godine kao i kompleksa bazena koji su počeli sa radom 2019. godine.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Pored svoje osnovne delatnosti USR „Tikvara“ je domaćin i suorganizator preko 20 manifestacija u toku godine na prostoru kojim upravlja ova Ustanova, a koji kao dodatni sadržaj dopunjuje osnovnu delatnost.

Uspesi sportista, rekreativaca, kao i organizacija akcija i mnogih manifestacija pokazatelj nam je da je Ustanova na pravom putu da zajedno sa lokalnom samoupravom nastavlja linijom uspeha i napretka.

Kulturno-umetničkom društvu „Dr Mladen Stojanović“ iz Mladenova – za postignute rezultate iz oblasti kulture

KUD „Dr Mladen Stojanović“ osnovan je davne 1969. godine sa ciljem očuvanja tradicije narodnih igara i pesama sa područja sa kojeg su došli i prenošenje običaja na buduće generacije.

Tokom pola veka postojanja, ovo Kulturno-umetničko društvo steklo je bogatu istoriju. Naročito je bilo značajno po negovanju izvornog narodnog stvaralaštva, igre i pesme.

Društvo danas okuplja više od 60 članova koji aktivno rade u više sekcija:

  • muška pevačka grupa;
  • folklorna grupa izvođača;
  • folklorna grupa veterana;
  • dečija mlađa folklorna grupa;
  • dečija mlađa pevačka grupa.

Rukometnom klubu „Lavovi BP“ Bačka Palanka – za postignute rezultate u oblasti sporta

RK Lavovi BP je od svog osnivanja 2011. godine do danas izrastao u veliki i uzoran sporstki kolektiv. Naime RK Lavovi BP su u prethodne tri sezone beležili velike uspehe u seniorskoj konkurenciji.

Uporedo sa seniorskim rukometom, ovaj klub je veliki akcenat i na rad sa mlađim kategorijama. Kao rezultat toga u RK „Lavovi BP“ danas trenira oko sto dečaka razvrtanih u četiri uzrasne kategorije, a od pre šest meseci formirana je i škola rukometa za devojčice u kojoj trenira 30 devojčica.

Ne prođe nijedna sezona, a da se rukometaši ovog kluba ne okite nekom medaljom na pokrajinskim i državnim prvenstvima, te je RK „Lavovi BP“ u nekoliko navrata proglašavan za najbolji rukometni klub u radu sa mlađim kategorijama  na nivou Južno-bačkog okruga.

Nagrada u vidu zlatne značke dodeljuje se:

Marku Šaliću iz Bačke Palanke – za postignute rezultate na polju vaspitno-obrazovnog rada, kulture i umetnosti

Marko Šalić je rođen u Bačkoj Palanci 25. aprila 1961. godine. Višedecenijskim radom na podučavanju dece i omladine u sviranju gitare kao i osnivanjem i vođenjem Kluba klasične gitare „Akord“ sačuvao tradiciju sviranja ovog instrumenta u našem gradu i opštini. Samim tim izvršio je veliki vaspitno-obrazovni uticaj na mnoge generacije dece i omladine u Bačkoj Palanci.

Marko i njegovi đaci su prisutni u svim segmentima kulturnog života opštine Bačka Palanka i dobitnici su mnogih prestižnih nagrada na muzičkim takmičenjima i festivalima.

I sam Marko je organizator velikog broja koncerata, kako onih humanitarnog karaktera tako i tradicionalnih godišnjih koncerata.

Iako nisu biološki roditelji, Marko i njegova supruga Danica, se poput najboljih roditelja brinu o četvoro maloletne dece.

Marjanu Rniću iz Bačke Palanke – za postignute rezultate u oblasti sporta

Marjan Rnić je rođen 16.01.1961. u Kovinu, a od 1986. živi u Bačkoj Palanci i kako sam kaže „Palančanin je opredeljenjem, ne rođenjem“.

Dugogodišnju fudbalsku karijeru počeo je kao pionir u FK „Radnički“ iz Kovina i debitovao za prvi tim istoimenog kluba u tadašnjoj Vojvođanskoj ligi u šesnaestoj godini.

Kao prvotimac nastupao je u FK „Bačka“ sedam godina, a zatim postao sportski direktor istoimenog kluba.

Kao funkcioner FK „Bačke“, posebno ističe sezone 2012-2016. Naime, u proleće 2012. godine „Bačka“ ostaje u četvrtoj ligi kao pretposlednja na tabeli, a onda iz godine u godinu klub ulazi u više stepene takmičenja. U sezoni 2015/2016. Bačka ulazi u Super ligu Srbije gde igra naredne tri godine.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Prof. dr Svetozaru Boškovu iz Bačke Palanke – za postignute rezultate u oblasti naučne i kulturne delatnosti

Prof. dr Svetozar Boškov je rođen 30. jula 1973. godine. u Novom Sadu i od rođenja živi u Bačkoj Palanci.

Posle služenja vojnog roka osnovne studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu završio je 1999. godine kada je sa najvišom ocenom odbranio rad na temu „Perikle i njegovo doba“. Na odseku za istoriju na Filozofskom fakultetu završio je i doktorske studije koje je završio 2011. godine sa najvišom ocenom.

U svojoj kratkoj akademskoj karijeri učestovao je na preko 50 naučnih konferencija u zemlji i inostranstvu i objavio je preko 100 naučnih i stručnih radova u naučnim časopisima i zbornicima.

Objavio je i dve knjige Rastislav Marić, Antička prošlost Vojvodine i Antika u nastavi istorije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here