O slici Milana Konjovića u bačkopalanačkoj biblioteci

725

Milan Konjović, jedan od najvećih srpskih slikara, a za prostor Vojvodine sigurno najznačajniji, rođen je 1898. u Somboru gde je živeo i radio. 


Ove godine obeležava se 120 godina od rođenja ovog velikog slikara. Milan Konjović napravio je najveći prodor u savremenoj evropskoj umetnosti između dva velika rata.

U svojim delima napravio je dramu od mirnog vojvođanskog prostora. Poznat je po temperamentnom potezu sa dosta naslage boja, a miran ravničarski pejsaž pretočio je u dramu.

Upravo jedna takva njegova slika se nalazi i u Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ u Bačkoj Palanci. Nepoznatog naziva, ona prikazuje upravo vojvođanski pejsaž u karakterističnom stilu Milana Konjovića. Od pre 10 godina nalazi se u bačkopalanačkoj biblioteci, a pre toga nalazila se u zgradi Opštine Bačka Palanka. Ova slika, izuzetnog kvaliteta (tempera na lesonitu) nastala je 1957. godine i ima izuzetnu umetničku vrednost.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu 8. novembra je otvorena izložba 47 slika Milana Konjovića. Narednog dana, 9. novembra u Bel Arte galeriji, takođe u Novom Sadu otvorena je izložba sa 15 slika Milana Konjovića, iz privatnih kolekcija. Obe izložbe su povodom 120 godina od rođena ovog velikog slikara, a mogu se posetiti do kraja novembra.

U poseti izložbi slika Milana Konjovića u Novom Sadu, direktor bačkopalanačke biblioteke Miladin Zorić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here