Obeležen Vidovdan

U Obrovcu

910

OBROVAC: Dana 28. juna 2018. godine u Obrovcu je obeležen Vidovdan, kao nepokretni verski praznik.


Njega praznuju Srpska pravoslavna crkva (15. juna po Julijanskom kalendaru i 28. juna po Gregorijanskom) i Bugarska pravoslavna crkva, kao jedan od najvećih pravoslavnih praznika kod Srba poznat pod nazivom Vidovdan, a kod Bugara Vidovden ili Vodivden.

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih je najznačajniji Kosovski boj i pogibija Kneza Lazara 1389. godine. Zbog toga je ovaj praznik posvećen Knezu Lazaru, jednom od srpskih velikana koji su vladali srpskim narodom nakon smrti Dušana Silnog.

Vidovdan je nepokretni praznik koji i Rimokatolička crkva proslavlja 15. juna i posvećen je Svetom Vidu i sam kult Sv. Vida bio je vrlo jak na Jadranskkom primorju, a Sv. Vid je zaštitinik grada Rijeke. Vidovdan predstavlja dan žalosti, pa je srpski narod zadržao običaje da se na taj dan ne igra i ne peva, te da se zaustave svi veliki poslovi.

Na Vidovdan je u obrovačkoj crkvi Sv.Pantelejmona održan pomen parastos za sve nastradale u ratovima od Kosovskog boja do danas. Parastos u crkvi Sv. Pantelejmona u Obrovcu su organizovali Lazar Jandrić kum crkve, Jovin Đorđe, Vukojev Marinko, a sve prisutne ovom prilikom je počastio i obrovački paroh Miroslav Tronkolović.

Uporedo sa ovom aktivnošću, a povodom Vidovdana održano je druženje u Domu penzionera u Obrovcu i takmičenje u balotama, kojoj su prisustvovali gosti iz Novog Sada. Najveće zasluge za ovo druženje pripadaju domaćinu Doma penzionera Branku Vujakoviću i njegovim saradnicima Krstić Kristoforu i Kopanja Voji koji su pripremili teren za balote kao i druženje nakon programa čiji je sponzor bio Mirko Draško.

Gosti su zadovoljni napustili Obrovac, a kapiten obrovačke ekipe dr Milan Bajić je zahvalio gostima na poseti uz sve pohvale Vujaković Branku sa željom da ovakvih druženja bude što više.

Kako bi se podsetili značaja ovog datuma, navodimo samo neke događaje koji su se desili na Vidovdan:

  • 1389. – bitka na Kosovu između srpske vojske koju je predvodio Knez Lazar i turske na čijem čelu je bio sultan Murat
  • 1876. – proglašen rat Turskoj od strane knjaževačke Srbije i knjaževine Crne Gore
  • 1919. – potpisan je Versajski sporazum čime je završen Prvi svetski rat
  • 1921. – srpski kralj Aleksandar Karađorđević doneo je Vidovdanski ustav, Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca
  • 1948. – doneta rezolucija Informbiroa, što je značilo razlaz Jugoslavije i Istočnog bloka
  • 1989. – obeleženo 600 godina Kosovske bitke govorom Slobodana Miloševića na Gazimestanu
  • 1990. – usvojeni amandmani na Ustav Hrvatske Republike kojim Srbi više nisu konstitutivni narod u Hrvatskoj
  • 1991. – slučaj ubistva trojice vojnika JNA u Sloveniji, poznatijih kao slučaj Holmec
  • 2001. – Slobodan Milošević izručen Tribunalu u Hagu

Na kraju ističemo da je Vidovdan postao državni praznik Republike Srbije koji se obeležava radno, a u spomen na Kosovski boj.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here