Obeležili Svetski dan prve pomoći

U OŠ „Vuk Karadžić“ volonteri Crvenog krsta Bačka Palanka

750

Volonteri Crvenog krsta Bačka Palanka su u ponedeljak (10.09.) obeležili Svetski dan prve pomoći.


Palančani su taj važan datum obeležili u OŠ „Vuk Karadžić“ prigodnom pokaznom vežbom za mališane. Iscenirane su tri povrede, posekotina pri padu sa bicikla, povreda glave i potres mozga pri padu i epi napad, dok je učenicima OŠ„ Vuk Karadžić“ pokazana i tehnika oživljavanja, odnosno reanimacija (CPR).

O značaju prve pomoći je učenicima pričala volonterka Crvenog krsta Bačka Palanka Tara Pogančev koja je objasnila kako su povrede nastale, kao i kako se saniraju.

– Kod prve povrede pri padu sa bicikla imali smo jednu običnu posekotinu na ruci. To je nešto što se relativno često dešava i to smo sanirali sterilnom gazom i trouglastom maramom. Sterilna gaza se koristi da bi se povreda ili rana obezbedila od raznih bakterija i infekcija, a trouglasta marama služi za previjanje i zbog svog oblika je pogodna za sve i svašta.

Kod previjanja se možemo služiti i običnim zavojem. Druga povreda je bila pri padu kada je čovek počeo da se trese, odnosno bio je to epi napad. Do toga dolazi retko kada jedan centar u mozgu ne radi dobro i dolazi do pada u nesvest, a pri tome dolazi do nekontrolisanog grčenja mišića. Kod epi napada treba obezbediti ili imobilisati vrat da se što manje pomera kako se ne bi još više povredio.

I treća povreda je bila povreda glave sa posekotinom na arkadi i potresom mozga. To smo mogli da uočimo po krvarenju iz nosa i ušiju, a kod ove povrede je bilo ključno imobilisanje vrata povređenog.

Pokazali smo i tehniku oživljavanja, odnosno reanimacije (CPR) sa masiranjem srca i veštačkim disanjem. Dakle, prva pomoć je veoma važna jer se tako pomaže onima kojima je pomoć potrebna, rekla je Tara Pogančev volonterka Crvenog krsta Bačka Palanka.

Prva pomoć je veoma značajna i treba da bude deo opšte kulture svakog čoveka, da zna kako da se snađe i postupi u nesrećnim situacijama u kući ili na ulici. Nesreće su nepredvidljive, pa ukazivanje prve pomoći neretko spašava nečiji život do dolaska ekipe Hitne pomoći.

Crveni krst Bačka Palanka sa svojim volonterima godinama vrši edukaciju dece i omladine po osnovnim i srednjim školama iz pružanja prve pomoći, a događaj u ponedeljak je samo nastavak dobre saradnje koju ova humanitarna organizacija ima sa školama.

Kada se desi nesreća, povređenog najpre treba obezbediti kako ne bi zadobio još neku povredu, a potom nazvati Hitnu pomoć na 194 ili 752 900 u Bačkoj Palanci, predstaviti se i reći o kakvoj se povredi radi. Potom će osoba koja je zvala dobiti potrebne savete do dolaska ekipe Hitne pomoći.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here