Prioritet – izgradnja kanalizacije

Mesna zajednica Obrovac

1588

Prioritet Saveta Mesne zajednice Obrovac bio je i ostao izgradnja kanalizacije – kaže nam Simo Jandrić, predsednik Saveta ove MZ.


– Prethodni Savet, završio je poslove koji su se odnosili na projektnu dokumentaciju, kao i ishodovanje građevinske dozvole. Osnovni razlog što poslovi na izgradnji kanalizacije nisu otpočeli, je nedostatak finansijskih sredstva. Za izgradnju jednog kraka kanalizacije koji bi išao do industrijske zone, neophodna su sredstva u iznosu između 20 i 25 miliona dinara. Poslove na ovom zaista kolosalnom projektu, vodi lokalna samouoprava.

Povezivanje kanalizacije sa industrijskom zonom, svakako bi bilo od značaja za otvaranje određenih proizvodnih pogona u Obrovcu, kao i za zapošljavanje jednog broja nezaposlenih, pre svega iz ovog mesta.

– Svakako da je izgradnja kanalizacije, jedan od uslova za početak rada nekog proizvodnog pogona. Obrovac je jedno od retkih mesta u bačkopalanačkoj opštini bez bilo kakvog proizvodnog pogona, tako da bi njegovo otvaranje koliko – toliko, popravilo situaciju u pogledu nezaposlenih radnika – naglašava Jandrić.

Kao i u većini ostalih opštinskih sela i u Obrovcu je prisutan problem divljih deponija, kao i problem odlaganja animalnog otpada. – Sve do sada preduzete mere na poboljšanju stanja nisu nažalost dale očekivane rezultate. Po mom mišljenju, rešenje treba tražiti pre svega u pronalaženju krivaca, a potom izricanja kazni, ali znatno većih od dosadašnjih. U protivnom, ako se to ne uradi, lako se može dogoditi da nevolje sa animalnim otpadom i divljim deponijama budu još veće – kaže Jandrić.

[wonderplugin_slider id=13]

 

U Obrovcu, kao i ostalim selima bačkopalanačke opštine, nadležnost oko iznošenja smeća i obavljanja sahrana, preuzeo je „Komunalprojekt“ i po rečima Jandrića, stanovnici su uglavnom zadovoljni pružanjem ovih dveju usluga.

Decenijama uObrovcu postoje i rade, Fudbalski klub „Borac 46.“ i Kulturno – umetničko društvo „Svetozar Marković“ i oni su nosioci razvoja sporta i kulture u ovom selu. Veliki broj dece i omladine je uključen u njihov rad. Pojava pada broja stanovnika u Obrovcu, nije toliko izražena kao u većini ostalih vojvođanskih sela.

– Ono što posebno hrabri i raduje jeste činjenica da broj učenika u mesnoj osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“ ne beleži značajniji pad. Naime, od prvog do osmog razreda obrovačku školu već godinama pohađa približno oko 250 učenika, trenutno 232. Ove školske godine, ovde kod nas upisana su 32 predškolca. Nadamo se da će se ovakvo stanje, zadržati i u godinama koje su pred nama – naglašava Jandrić.

U Obrovcu očekuju da će radovi na takozvanom „Severnom kraku“ gasifikacije biti obavljeni tokom naredne jeseni. Time bi se stvorili uslovi da zainteresovani Obrovčani greju na zemni gas.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here