субота, 16 јануара, 2021
Naslovna Društvo Naše priče Obustava nastave u Gimnaziji u Bačkoj Palanci

Obustava nastave u Gimnaziji u Bačkoj Palanci

4979

BAČKA PALANKA: Zaposleni u Gimnaziji „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci stupiće u potpunu obustavu rada u ponedeljak 8. oktobra, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Štrajkački zahtev je da ministar prosvete imenuje za direktora lice koje je u maju 2018. godine izabralo Nastavničko veće, i Školski odbor predložio ministru, po konkursu od 18. aprila 2018. godine.

Kako se navodi u saopštenju, u ponedeljak 8. oktobra sa početkom u 12,30 časova zaposleni će preko puta škole održati i protest, na kome će govoriti predsednica USPRS, Jasna Janković, a nakon toga će biti konferencija za medije na otvorenom.

Iz sindikata podsećaju da iako je konkurs sproveden i završen po zakonu još krajem maja 2018. godine, direktor nije imenovan 31. avgusta 2018. godine, već je pokrajinski sekretar za obrazovanje postavio vršioca dužnosti direktora.

Zaposleni u Gimnaziji su se nakon toga dva puta obraćali ministru prosvete pismom u kome su tražili da imenuje direktora koji je dobio pozitivno mišljenje nastavničkog veća i školskog odbora, ali odgovor nisu dobili.

Sindikat Gimnazije „20. oktobar“ smatra da je razlog za postavljanje vršioca dužnosti to što izabrani i predloženi kandidat nije po volji lokalnih moćnika, te da je neko upotrebio sve mehanizme da se predmet 3 meseca zadrži u pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, i tek nakon toga prosledi u Ministarstvo prosvete. Kada je predmet napokon stigao u Ministarstvo prosvete, navodno zbog nepreciznih odredaba zakona nije jasno da li može biti imenovan kandidat o kome pokrajinski sekretar za obrazovanje „nema mišljenje“.

Sindikat takođe smatra da je nedopustivo da izbor direktora jedne provincijske škole traje više od pola godine i da se mišljenje i volja zaposlenih i školskog odbora uopšte ne uvažava.

Sindikat javno postavlja pitanja:

  1. Šta će nam uopšte komplikovana i dugotrajna procedura izbora direktora, davanje mišljenja nastavnika i školskog odbora, ako sve to ne znači ništa?
  2. Da li je ministrovo obećanje da će imenovati za direktora lica koje predlože zaposleni i školski odbor, istina ili prazna priča?

Na ova i druga pitanja odgovore će USPRS dati na konferenciji za medije u ponedeljak 8. oktobra u 12,30 časova u Bačkoj Palanci, na Trgu bratstva jedinstva, preko puta Gimnazije, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here