Svaki treći student želi da ode iz Srbije

621

„Trećina studenata planira da nakon završenog fakulteta ode iz Srbije, a 90 odsto za to ima i podršku roditelja“, izjavila je danas ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.


Kaže da je to jedan od rezultata istraživanja „Migracije studenata“, koje će danas biti zvanično predstavljeno na konferenciji za medije, a u kojem je učestvovalo 11.000 studenata sa državnih i privatnih fakulteta iz Srbije.

„Najbitniji podatak je da jedna trećina studenata planira da čim završi studije ode iz zemlje i to je poražavajući podatak. Od onih koji planiraju da odu, 90 odsto njih ima podršku roditelja, a 70 odsto već ima ili bliskog srodnika ili prijatelja, koji je negde u inostranstvu i koji bi mogao da im pomogne“, istakla je Đukić Dejanović za TV Pink.

Među razlozima zašto žele da napuste zemlju, ministarka navodi da najčešće navode da žele da rade u svojoj struci, pristojno zarade, imaju krov nad glavom i obezbede svoju egzistenciju.

„Njihova želja je da rade u svojoj struci i da budu plaćeni kao u Nemačkoj ili Americi“, navela je Đukić Dejanović.

IT stručnjaci i medicinari su najčešći profili koji se školuju u Srbiji, a svoje znanje žele da unovče u inostranstvu. Istraživanje je pokazalo i da medicinari najčešće navode Nemačku kao zemlju u kojoj bi mogli da rade, dok 11 odsto studenata IT-ja želi da ide u Ameriku.

[wonderplugin_slider id=22]

 

„Po učestalosti gde žele da se zaposle to su Švajcarska, Austrija i Norveška. To su zemlje gde naši obrazovani ljudi idu“, rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka upozorava da će, ako se tako nastavi, u narednim decenijama demografski profil Srbije u kulturološkom, ekonomskom, populacionom, intelektualnom smislu, biti još siromašniji.

„Zbog toga demografija i populaciona politika jesu briga Vlade Srbije, a smatram i da sa migrantima mora mnogo organizovanije da se radi, jer neće svi uspeti da odu preko, već deo njih će ostati ovde“, istakla je Đukić Dejanović.

Međutim, ministarka je naglasila da je pozitivna strana istraživanja što je 50 odsto studenata reklo da ne bi otišli iz zemlje ako bi im država obezbedila „kredit za stan, za naučno-istraživački rad, bolji status, bolju mogućnost zaposlenja“.

Kao odgovor na rezultate istraživanja, ministarka vidi u upisnoj politici, koja podrazumeva da se školovanje podudara sa potrebama srpskog tržišta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here