Održan jubilarni 10. Svetosavski rapid turnir u Bačkoj Palanci

Dombrovski sedam iz sedam

499

U zdanju Gimnazije „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci održan je jubilarni, 10. Svetosavski šahovski rapid turnir, u organizaciji mladog, ali šahovski veoma aktivnog kluba Gimnazijalac.


Na taj način, bačkopalanački entuzijasti i zaljubljenici u drevnu igru na 64 polja, još jednom, izrazili su poštovanje prema prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi i obeležili su školsku slavu. Turnir je svečano otvorila direktorka Gimnazije „20. oktobar“ Tamara Antić, dok su članovi ŠK Gimnazijalac vodili takmičenje. A da se turnir uopšte održi, kao sponzori pomogli su “Stara Kuća”, “Stevica Lakić” i Koka-kola.

I pored loših vremenskih uslova, turnir je bio dobro posećen. Učestvovalo je ukupno 29 dečaka i dve devojčice iz Bačke Palanke, Zmajeva, Odžaka i Kikinde. Odigrano je sedam kola po Švajcarskom sistemu žrebanja, a tempo igre bio je 15 minuta po igraču za svaku partiju. Paralelno su odigrana dva turnira – jedan za osnovce i drugi za srednjoškolce, a svi učesnici su pokazali izuzetnu borbenost i fer-plej.

Među učenicima osnovnih škola nadigravala su se dvanaestorica dečaka, a prvo mesto osvojio je Mihajlo Dombrovski iz Odžaka, koji je i jedini uknjižio maksimalnih sedam poena. Srebrna medalja pripala je Iliji Jovanoviću iz Bačke Palanke sa šest poena, i to šest pobeda i porazom od pobednika. Trećeplasirani je Uroš Savić, takođe iz Bačke Palanke, s pet osvojenih poena, dok su četvrto i peto mesto podelili Nemanja Kvrgić i Vukašin Velemir sa po četiri poena.

U konkurenciji srednjoškolaca takmičili su se sedamnaestorica momaka i dve devojke. Zlatnu medalju osvojio je Nikola Lalić iz Bačke Palanke sa 6,5 poena, a samo pola poena manje imao je njegov sugrađanin Jovan Mičić, kome je pripala srebrna medalja. Treće mesto sa po pet poena podelila su dvojica Bačkopalančana, Dušan Trifunović i Vuk Šijakov, a dodatni kriterijumi su presudili da bronza ipak pripadne Trifunoviću. Peto mesto osvojio je Nikola Boškov sa 4,5 poena.

Od dve šahistkinje, uspešnija bila je Lana Todorov iz Bačke Palanke, koja je nadmetanja završila na šestom stepeniku sa četiri osvojena poena. Drugoj dami na turniru, Bojani Radivojević iz Kikinde, pripalo je deveto mesto sa 3,5 poena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here