Održan međunarodni susret kolekcionara

Manifestacije

713

U organizaciji Društva za očuvanje baštine i kolekcionarstva „Panonija“, u subotu, 17. novembra u hotelu „Fontana“ održan je 11. Međunarodni susret kolekcionara u Bačkoj Palanci.


Cilj organizacije ovog susreta bio je razvoj i unapređenje kolekcionarstva u oblasti numizmatike, filatelije, etnografije, kartografije, militarije, antikviteta, bibliofilije, muzeologije, art-kolekcionarstva i drugim oblastima feleristike (razglednice, dokumenta, značke, nakit, odlikovanja, telefonske kartice i slično).

Na susretu su se vršile razmene informacija, kupovina, prodaja i procena predmeta kolekcionarstva i kupovina stručne literature (knjiga, biltena, aukcijskih kataloga i slično), neophodne za uspešno bavljenje kolekcionarstvom.

Predrag Kolarski, predsednik Društva „Panonija“ o sajmu je rekao:

– Odziv izlagača je bio odličan iako je u pitanju jesenji susret, kada odziv zna da bude manji nego na prolećnom. Imali smo izagače iz cele Srbije (Novi Sad, Sombor, Beograd, Subotica, Zrenjanin, Bogojevo) goste iz Slovenije, Mađarske, BIH i Hrvatske. Od strane gostiju ocenjeni smo sa desetkom za organizaciju. Njihovo viđenje da je naš sajam treći po kvalitetu u Srbiji što nam daje podstrek da nastavimo sa radom.

– Naredni sajam planiramo za maj ili jun naredne godine, što zavisi od rasporeda dešavanja iste sadržine u zemlji i inostranstvu. Na sajmu su se mogli videti predmeti iz više različitih oblasti kolekcionarstva, (numizmatika, filatelija, stari satovi, slike, značke, razglednice , pisma i dopisnive, stari nakit i drugi antikvarni predmeti.)

Takođe u skladu sa obeležavanjem primirja u Velikom ratu na sajmu se mogla videti i mala postavka vojnog ordenja iz navedenog perioda Spomenice prvog i drugog balkanskog rata, Albanska spomenica, Karađorđeva zvezda – oficirska i vojnička, Orden belog orla.

Odziv građana Bačke Palanke je na zadovoljavajućem nivou i u očekivanom okviru, a posebno nam je draga poseta mladih kolekcionara. Susret je bio dobro posećen od strane posetilaca, koji su imali šta i da vide. Tokom godina ovaj susret kolekcionara u Bačkoj Palanci je stekao ime, i među izlagačima u okruženju, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji…, te sa pravom nosi epitet „međunarodni“.

Sledeći susret ovakve vrste se planira na proleće 2019. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here