Održana Svetosavska priredba

U OŠ "15 oktobar" u Pivnicama

911

U ponedeljak 27.01.2020. godine u sportskoj sali u Pivnicama koja je smeštena pored OŠ „15. oktobar“ održana je svetosavska priredba.


Glavna organizatorka priredbe je bila veroučiteljica Aleksandra Dubak. Na njenu inicijativu je pozvan i sveštenik Srpske pravoslavne crkve – otac Petar.

U organizaciji su joj pomogli učiteljica Milana, nastavnik srpskog jezika Aleksandar i nastavnica muzičke kulture Marija. Održan je i literarno – likovni konkurs, za koji su bile zadužene nastavnica srpskog jezika Karolina i nastavnica likovne kulture Verica. Iza sve organizacije je bio zaslužan i direktor škole Patrik Malina u saradnji sa osobljem škole i ostalim učiteljicama i nastavnicima.

Nastavnica Marija je pripremile divne svetosavske pesme, hor je otpevao Himnu Svetoga Save. Nakon himne je direktor poželeo dobrodošlicu svima pristutnima i dao reč ocu Petru. Otac Petar je govorio o važnosti vaspitanja, da je to jedan veoma odgovaran posao. Reč vaspitati znači vas – celokupno, pitati – hraniti. Veoma je važno čime ćemo nahraniti našu decu. U hranjenju treba da bude prisutna mudrost i okrenutost prema Božijoj reči. To je odgovornost ne samo nastavnika i učitelja nego i svake porodice.

Naglasio je da treba da iz rečnika izbacimo psovke, jer one su veoma štetne. Takođe je pričao o tome da zemljište na kojoj se sada nalazi škola je nekada pripadalo pravoslavnoj crkvi u Pivnicama i da on nije slučajno prisutan. Prvi put se ovako obeležio svetosavski dan uz sveštenika. Otac Petar je osvetio slavski kolač i koljivo uz pojanje Milana Novakovića.

Hor je nakon toga izveo još jednu pesmu, a deca veronauke su odrecitovala 3 recitacije. Đaci veronauke su otpevali sa Aleksandrom pesmu Delo Svetog Save. Onda je usledila učiteljica Milana sa svojim prvacima, koji su takođe izveli pesmu.

Na završetku je bilo proglašenje pobednika na likovnom i literarnom konkursu. Pobednici su dobili simbolične poklone. Učiteljice Milana i Aleksandra su delile svetosavski kolač i koljivo svima. Učenici su stali u kolonu, u miru i tišini su prilazili stolu s posvećenim darovima. Na kraju je usledila poruka: „Srećna nam školska slava – naš učitelj prvi – Sveti Sava.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here