Okrećem novi list u JKP „Komunalprojekt“-u

"Moj prvi zadatak će biti povećanje kvaliteta usluga koje pružamo našim građanima"

2585

BAČKA PALANKA: Na sednici Skupštine opštine Bačka Palanka održanoj polovinom juna ove godine izabran je novi direktor JKP „Komunalprojekta“, Boško Mijatović, diplomirani inženjer mašinstva iz Bačke Palanke.


U trenutku kada se bačkopalanačko javno komunalno preduzeće suočava sa dosta problema – manjkom zaposlenih na terenu, zastarelom mehanizacijom i ogorčenim građanima zbog, kako tvrde, sve lošijih komunalnih usluga, novi direktor možda je slamka spasa za jedno od najvažnijih oblasti za funkcionisanje jedne opštine.

Razgovarali smo sa novoizabranim direktorom i proverili koji su njegovi planovi, šta je prvo što će uraditi na novoj poziciji, i kako će rešiti problem zapuštenih groblja i divljih deponija u naseljenim mestima opštine Bačka Palanka.

Za početak, predstavite se bačkopalanačkoj javnosti. Odakle ste, vaše obrazovanje, šta ste radili pre nego što ste postali direktor JKP „Komunalprojekt“-a?

Boško Mijatović

Ja sam Boško Mijatović, diplomirani inženjer mašinstva. Rodom sam iz Sanskog Mosta, a fakultet sam završio u Banjaluci. U Bačku Palanku sam došao 1995 godine. Iste godine sam se zaposlio u Sintelonu, gde sam tokom 20 godina rada, obavljao više poslova, između ostalog radio sam kao inženjer održavanja, menadžer infrastrukture u okviru koje je bila i Sintelonova energetika i fabrika vode.

Bio sam odgovorno lice za upravljanje otpadom, a vodio sam i više projekata za smanjenje potrošnje vode, električne energije, komunalnog i industrijskog otpada. Takođe, radio sam i kao odgovorno lice za bezbednost na radu, zaštitu od požara i implementaciju ISO standarda. Sve u svemu, imao sam jedinstvenu priliku da učim i napredujem u takvoj jednoj firmi koja ima svetski renome.

Posle odlaska iz Sintelona, 2016. godine, otvorio sam svoju privatnu firmu, koja se bavila poslovima bezbednosti na radu, zaštitom od požara, ISO standardima, upravljanju otpadom i projektovanjem gasnih instalacija. Ostvario sam poslovnu saradnju sa sa preko 20 firmi iz Bačke Palanke, među kojima su Real Knitting, DIV trades, Topex…

[wonderplugin_slider id=136]

 

Šta je prvo što ćete uraditi kao direktor?

Moj prvi zadatak će biti povećanje kvaliteta usluga koje pružamo našim građanima.

Da bi smo to ostvarili neophodno je da uradimo više stvari:

  • da poboljšamo našu unutrašnju organizaciju i koordinaciju i da povećamo broj komunalnih radnika, prvenstveno po selima;
  • da više pričamo i uvažavamo mišljenja i predloge naših građana.
  • da poboljšamo naplatu komunalnih usluga, jer pojedinci ne izmiruju svoje obaveze a imaju dobra primanja. Neka se ugledaju na penzionere, koji su najredovnije platiše;
  • da edukujemo naše potrošače, i da im omogućimo uvid u sve ono što radi Komunalprojekt, kao i da im omogućimo da preko interneta mogu da vide stanje svog računa, da vide potrošnju vode, da mogu sami da očitaju svoje brojilo i da to pošalju nama putem interneta…

Otkad je „Komunalprojekt“ preuzeo obavljanje komunalnih poslova u čitavoj opštini, javljaju se mnogi problemi. Većina mesnih zajednica upravo problem sa odnošenjem otpada i održavanjem groblja ocenjuje kao najveći. Zašto je to tako i kako ćete to rešiti?

To je prvo na čemu ćemo raditi, i kao što sam rekao, povećaćemo broj komunalnih radnika po selima.

U intervjuu sa predsednikom opštine Bačka Palanka, Branislavom Šušnicom dotakli smo se teme Javnog komunalnog preduzeća „Komunalprojekt“. Njegovo mišljenje je da je glavni problem nedostatak radnika „na terenu“ i mehanizacije. Kakav je vaš stav o tome i da li će biti novih zapošljavanja u skorije vreme?

Upravo ovih dana nam stiže nova mehanizacija, a u sledećih 10-tak dana ćemo primiti nove komunalne radnike za rad na terenu, prvenstveno po selima.

Meštani Obrovca nedavno su fotografisali stanje mesnog groblja koje je bilo obraslo travom i poprilično zapušteno. Nakon njih, stanovnici iz ostalih mesta takođe su se požalili na stanje groblja u svojim mestima. Da li je uzrok tome upravo nedostatak komunalnih radnika u pojedinim mestima ili nešto drugo?

To je tačno. Nedostatak radne snage na terenu je glavni uzrok, ali sigurno je da i mi našom boljom organizacijom možemo da utičemo da stanje bude bolje. Obišao sam Obrovac baš u to vreme, i lično se uverio da groblje nije bilo pokošeno. U međuvremenu to se sve pokosilo i sredilo. U prošli petak sam primio delegaciju građana iz Obrovca koji su nam predočili i ostale probleme u selu, pa smo se dogovorili da zajedno radimo na poboljšanju stanja u oblasti komunalnih delatnosti u Obrovcu. Ovim želimo da pošaljem poruku svim našim građanima, da se u ovakvim situacija obrate direktno nama, preko sajta na internetu ili preko naše službe za prijem reklamacija.

Dodatno nas sve, i građane i Komunalprojekt opterećuju neodgovorni pojedinci koji smeće bacaju na divlje deponije, što je naravno, zakonom zabranjeno, ali se to dešava i pored toga, što je odraz nedovoljne ekološke svesti i odgovornosti, a mi kao građani još ne prijavljujemo takve osobe komunalnom inspekciji, što će se nadam se promeniti, jer nam je svima u cilju da oko naših sela i naselja nemamo smetlišta i divljih deponija. Sličnu situaciju smo imali i u Čelarevu, pa smo to rešili tokom ovog vikenda.

Mi održavamo ukupno 13 grobalja u celoj opštini, plus što kosimo javne površine u gradu i po selima. Kada uporedite broj radnika u Komunalprojektu i broj stanovnika u opštini Bačka Palanka, ispada da imamo jednog radnika na 230 stanovnika.

Imamo oko 365 km cevi za vodu i oko 195 km cevi za kanalizaciju, koje mi održavamo. Kosimo oko 200.000 m2 površine u gradu i oko 314.000 m2 po selima. Dnevno odvezemo oko 120 m3 kućnog-komunalnog otpada. U proseku, dnevno imamo 3 sahrane.

Uz sve to, realizujemo i više investicija kao što je kanalizacija u Mladenovu, zamena starih cevovoda u Obrovcu, novi bunar za vodu u Despotovu i Tovariševu, ugradnja digitalnih brojila za vodu u Čelarevu…

Na kraju bih zamolio i vas novinare, kao i sve ostale koji pišu na društvenim mrežama, da pored kritika koje nam upućujete, i koje su većinom opravdane, i koje su nama putokaz šta treba da poboljšamo u našem radu, napišete i ono što je dobro, kako bi svi imali realnu sliku rada našeg preduzeća.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here