Okrečeni grafiti Ratka Mladića u Bačkoj Palanci

4105

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava danas su na više lokacija u Bačkoj Palanci i Boru okrečili grafite sa likom Ratka Mladića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, koji je prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine širom BiH, kao i genocid u Srebrenici jula 1995. godine.

Inicijativa je navela da su njihovi aktivisti okrečili grafite, koji personifikuju politiku zločina u liku i delu Ratka Mladića, kako bi ukazali na potrebu da se osudi politika zločina, za koju je odgovorna i Srbija, jer nije sprečila genocid i nije privela pravdi optužene za genocid već im je godinama pružala utočište.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Iako je prošlo 23 godine od genocida nad muslimanskim stanovništvom, Ratko Mladić, ali i drugi osudjeni ratni zločinci danas i dalje imaju tretman heroja od strane predstavnika institucija države i delova društva u Srbiji. Ovom akcijom još jednom aktivisti Inicijative poručuju da zločinci zaslužuju osudu, a da se doprinos trajnom miru i stabilnosti celog regiona iskazuje poštovanjem žrtava“.

Inicijativa mladih za ljudska prava poručila je da je „jasna osuda programa i ideja koji su svoju punu realizaciju doživeli genocidom jula meseca 1995. godine u Srebrenici, jedina vrsta osude koja poručuje da se zločini ne mogu tolerisati ni u kom smislu“.

Pozvali su predstavnike institucija Srbije, kao i građane Beograda da prisustvuju komemoraciji žrtava genocida u Srebrenici, koja se večeras održava u parku između Predsedništva i Skupštine Grada Beograda od 20 časova.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here