Organizacija za desetku

U Novoj Gajdobri održan 7. "Sač fest"

1619

Nećemo preterati ako kažemo da je u nedelju, 20.05. Nova Gajdobra bila centar sveta. Na tradicionalni, 7. „Sač fest“ tog dana, broj stanovnika porastao je i za dva puta.


Bilo je tu puno gostiju sa strane, koji su došli da se lično uvere kako Novogajdobrani organizuju ovu manifestaciju, ali i ekipa koje su se uz pripremanje jela pod sačem družile i veselile.

„Sač fest“ je u nedelju okupio 52 ekipe iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, a bili su tu i gosti iz Slavonskog Broda iz Hrvatske. Ono što posebno raduje je što su svi učesnici iz inostranstva bili, malo je reći, prezadovoljni manifestacijom i to ističu na svim društvenim mrežama.

Iz naše zemlje je bilo kipa iz Bečeja, Bačkog Brestovca, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Valjeva, Zrenjanina, Stepanovićeva, Vrbasa, Banja Luke, Užica… Stručni žiri su činili članovi Kulinarske federacije Srbije. Predsednik žirija je bio Dušan Štulić, a članovi Jovan Vukelić i Jordan Nastanović. Oni su imali i težak i lak zadatak da među velikim brojem ukusnih jela pripremljenih ispod sača sa jagnjetinom proglase one najbolje od najboljih.

Program na „Sač festu“ u Novoj Gajdobri je vodio Milivoje Beštić iz Novog Sada. Na kraju je prvo mesto osvojila ekipa „Kiki i Tiki“ iz Čelareva, drugo mesto zauzela je ekipa iz Vareša iz Bosne i Hercegovine, a na treće mesto mesto se plasirala ekipa iz Nove Gajdobre „Kuma i kumovi“.

Utešno četvrto mesto je osvojila ekipa „Pad u raj“ iz Gajdobre. Prvoplasirana ekipa je za nagradu dobila sač, drugoplasirana ekipa kotlovinu, ekipa koja je zauzela treće mesto roštilj i to sve od sponzora „Sebastijan limarije“. Organizatori su podelili i utešnu nagradu za četvrto mesto u vidu glinenog sača proizvođača grnčarije iz sela Zlakusa kod Užica.

Na ovoj manifestaciji su organizovana i sportska takmičenja u tradicionalnim sportskim disciplinama iz Hercegovine. Tako su u vučenju konopca u muškoj konkurenciji pobedili članovi ekipe „Pad u raj“ iz Gajdobre, a u ženskoj konkurenciji članice ekipe „Varljivo leto“ iz Nove Gajdobre. Ove ekipe je nagradio „Aling konel“ iz Gajdobre.

U bacanju kamena s ramena trijumfovao je Jovo Benić iz ekipe „Do koske“ i njega je nagradio „Pašin farm“.

– Manifestacija je protekla onako kako smo i očekivali, u najboljem redu. Odazvale su se sve ekipe na koje smo računali. Mi iz Organizacionog odbora se trudimo da svake godine manifestacija bude bolja od prethodne. U tome za sada uspevamo, jer se trudimo da sve ispoštujemo.

Takođe, odazivamo se i na manifestacije širom Vojvodine i Srbije na kojima ponosno nosimo ime Nove Gajdobre i širimo našu kulturu i tradiciju, kao i informaciju o održavanju ove manifestacije. Kao i prošlih godina, i ove godine smo priznanje uručili dr Hatimu Ahmadu, kaže član Organizacionog odbora Aleksandar Samardžić.

Pored Samardžića, u Organizacionom odboru novogajdobranskog „Sač festa“ su i Gojko Kuljić, Radoslav Anđelić, Stefan Soldo i Vukosav Ćulibrk. Manifestacija je počela intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“ u izvođenju pevačke grupe KUD „Jovan Dučić“, manifestaciju je blagoslovio otac Predrag Milutin, a svečano ju je otvorio Vukosav Ćulibrk.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here