OŠ „Sveti Sava” u Bačkoj Palanci na fiskulturnu salu čeka pola veka

1854
Osnovna škola "Sveti Sava" u Bačkoj Palanci

BAČKA PALANKA: Ove školske godine prvi razred Osnovne škole “Sveti Sava” u Bačkoj Palanci pohađaće 94 đaka prvaka u četiri razreda, a u sva 32 odeljenja u klupama će sedeti 774 osnovca.


Ova škola je u pravom smislu reči gradska, jer se nalazi u samom centru varoši, a teritorijalno pripada gradskoj Mesnoj zajednici “Centar” koja je ove godine za sve prvake obezbedila školske komplete, sve sem udžbenika. Direktorka Tatjana Kecman i Mišo Ivanović, presednik Saveta MZ “Centar”, poželeli su prvacima dobrodošlicu, lepe đačke dane u ovoj ustanovi, ali su im, između ostalog, poželeli i nešto što u većini ovdašnjih osnovnih škola niko svojim đacima nije poželeo – da za godinu-dve fizičko vaspitanje rade u svojoj sali. Tako ispada da najstarija osnovna škola u Bačkoj Palanci, a ima ih tri, jedina nema salu. Čak i sedam seoskih škola imaju sale s tim što je počela izgradnja u Despotovu, a raspisan je i tender za izgradnju sale pri školi u Mladenovu.

– Očekujemo i na sve strane lobiramo da se u ovoj godini uradi projektna dokumentacija za novu salu u OŠ “Sveti Sava” – kaže Mišo Ivanović, inače i član Školskog odbora.

– Koliko sam upoznat, pravno imovinski problemi su rešeni, a ostalo je, valjda samo da se uradi preparcelcija. Nadamo se da će projekti i dozvole biti gotovi u ovoj godini, a da bi radovi mogli da počnu iduće godine. Naravno, lokalna samouprava se angažovala na rešavanju ovog dugotrajnog problema, pa će se aplicirati i na sredstva iz državnih fondova namenjenih za ove svrhe.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Iako od osnivanja ova škola nema sportsku salu njeni đaci su generacijama postizali zavidne rezultate na školskim takmičenjima, a mnogi od njih su postali vrhunski sportisti kroz rad u ovdašnjim sportskim klubovima.

– Tokom proleća i leta časovi fizičkog vaspitanja i zdravlja odvijaju se u školskom dvorištu gde, koliko mi znamo, treba da se gradi sportska sala. Kada je loše vreme jedna smena može da koristi susednu malu salu OŠ “Heroj Pinki”, a druga smena fizičko radi u učionicama. Škola je u drugim stvarima solidno opremljena, ali samo još ta sportska hala… Imamo ukupno 74 zaposlena radnika od čega je 59 nastavnički kadar od kojih 36 ovde ima punu normu – navodi direktorka Tatjana Kecman.

Sadašnja škola kao svoje početke uzima 24. maj 1956. godine kada je Narodni odbor Opštine Bačka Palanka doneo odluku da se ukine Osmogodišnja škola broj 1 i da se osnuje škola “Veselin Masleša” za čijeg direktora je postavljen tadašnji nastavni inspektor Dragoslav Lifka. Osnovana je i OŠ “Klara Feješ“, ali se ona davno spojila sa ovom školom koja od 2003. godine nosi ime “Sveti Sava”, a 10. maj se slavi kao dan škole.

Interesantno je da je u svojevrsnoj monografiji škole koja je objavljena pre petnaestak godina objavljen i sastav prvog školskog odbora, a činili su ga: Gavra Tucić, direktor banke, Zlata Prodanović, Đuro Bajić i Veljko Kolaković, službenici, Dušanka Isaković, domaćica, Dušan Gvozdenović, direktor ciglane, Olga Militarič i Dragica Jović, učiteljice, Gligorije Petrić nastavnik i Dragoslav Lifka, nastavnik direktor škole.

[wonderplugin_slider id=173]

 

U nižim razredima predavalo je 12 učiteljica, a u višim 11 nastavnika. Interesantno je da su nastavnici predavali predmete za koje su stručni, ali i one za koje su pokazivali interesovanje i sklonosti.

Prvi nastavnici u prvoj bačkopalanačkoj školi bili su: Dobrila Belić, Zuzana Kuranji, Nada Marković, Smilja Ćurčin, Bogdan Igić, Nemanja Jovin, Gligorije Petrić i Jan Očenaš. Kao učitelji prve godine radili su: Damjanka Ačanski, Milica Bunjevac, Olga Militarič, Slavka Drobnjak, Božana Jatić, Stana Miketić, Dragica Jović, Dara Radenković, Danica Simić, Stanka Stanojev, Milana Cvejanović, Danica Colić i Rajko Nenadov.

Interesantni su detalji iz istorije, odnosno rada ove škole, koji pokazuju kako se onda živelo. Te 1956. godine, na primer, u novembru počela je sa radom školska kuhinja koja je napravljena novcem dobijenih od učeničkih priredbi, od prodatih drva iz škole i adaptacijom šupe za drva. Pre i posle podne učenici su dobijali mleko, hleb, sir i puter.

Plaćalo se 60 dinara mesečno i na taj način podmirivani su rashodi za drva, platu kuvarici… Siromašni učenici bili su oslobođeni plaćanja. Puno je interesantnih detalja koji su kao sećanja izneti u brošuri “Tragovi trajanja” koja je objavljena povodom 50 godina postojanja škole.

Interesantno je da je i tada konstatovano da je sedamdesetih godina prošlog veka škola imala sportske terene u blizini zgrade, a taj teren se nazivao “Grbavica”. To zemljište je vremenom ustupljeno opštini za stambenu izgradnju, a za uzvrat političari su obećali da će škola dobiti fiskulturnu salu čiji projekat postoji još od 1969. godine. Kako tada, tako i sada.

Prva adresa – katolički samostan

Od svih obrazovnih ustanova u ovoj opštini od ove škole jedino je starija Gimnazija koja je osnovana 1945. godine. Ovde jedni smatraju da je prva osmoletka osnovana 1949. godine, a da je ova škola zvanično počela sa radom 1956. godine. Jeste, kažu drugi, ali u istoj zgradi pored katoličke crkve. Nakon Drugog svetskog rata u zgradi nekadašnjeg samostana rimokatoličke crkve 10. septembra, pre 70 godina, počela je sa radom Osnovna škola broj 1. Upravnik škole bio je Stevan Topalov. Prva posleratna palanačka škola imala je 23 odeljenja i to: 17 na srpskom, dva na slovačkom i četiri na mađarskom jeziku. Školu je pohađalo 1.196 učenika, a sarađivalo se sa Dečjim domom i Srednjoškolskim internatom.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here