Osam vekova samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve

U manastiru Žiča boravili su i vernici iz bačkopalanačke crkvene opštine

1016
Foto: Nada Dedijer

Put manastira Žiče na obeležavanje velikog jubileja Srpske Pravoslavne Crkve ‒ 800 godina od kako je Sveti Sava izdejstvovao autokefaliju Srpskoj Arhiepiskopiji, 6. oktobra 2019. godine krenuli su i vernici bačkopalanačke crkvene opštine.


Među mnogobrojnim putnicima iz naše opštine na putu su se našli i vernici iz Nove Gajdobre, Gajdobre i Pivnica predvođeni protonamesnikom Petrom Bikarom.

Posle proslave organizovana je i poseta manastirima Ljubostinji, gde je i nastala ova zajednička fotografija, kao i Ravanici, zadužbini kneza Lazara, koji je poginuo u bici na Kosovu na Vidovdan, 28. juna 1389. Od 9. septembra 1989. godine mošti Svetog kneza Lazara položene su ponovo u njegovu zadužbinu, manastir Ravanicu, gde se i danas nalaze.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Hodočasnici su se sa ovog putovanja vratili osnaženi u vrednostima naše hrišćanske Pravoslavne Crkve, sa izoštrenijim i jasnijim pogledom na celokupnu žrtvu Svetoga Save, istovremeno znajući i duboko poštujući osmovekovno duhovno nasleđe koje nam je ostavio Prvoprestolni arhipastir, učitelj i vodič u život večni – Sveti Sava.

Putovanje na ovu centralnu proslavu jubileja organizovala je Srpska Pravoslavna Crkva, Pravoslavna Eparhija bačka.

[wonderplugin_slider id=181]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here