Palanačka pijaca: Kilogram šarana kao tri kile luka!

2320

BAČKA PALANKA: Riba je tradicionalna hrana naroda u priobalju Dunava kod Bačke Palanke, ali kao i svuda u Srbiji, a zbog posta i Velikog Petka, potražnja za rečnom i morskom ribom eneromno raste.

Tadicionalno Palančani se ribom snabdevaju u ovdašnjoj ribarnici na Zelenoj pijaci u centru varoši. Strpljivo su pred praznike i stari i mladi čekali u redovima kako bi došli do ribe, odnosno obroka za najtužniji hrišćanski dan, čorbe, paprikaša ili pečene ribe.

Interesantno je da je cena kilograma šarana, inače ribe koja ovde važi za obavezni, glavni sastojak čorbe, varirala od 300 do 450 dinara po kilogramu. Najskuplji bio je šaran iz ribnjaka odnosno veštačkog uzgoja. Jeftiniji je bio kod alasa koji svoj ulov nude u plastičnim gajbama ispred ulaza u pijacu, a najjeftiniji kilogram mogao se kupiti u velikim trgovinskim prodavnicama gde se cena kretala od 300-350 dinara. Kilogram tolstolobika mogao se kupiti po ceni od 250, a kilogram smuđa i soma po 800 dinara za kilogram, pa su kupci ove dve vrste rečne ribe, uglavnom bili oni sa dobrim primanjima.

Interesantno je da je ove godine za Vaskršnje praznike bila velika potražnja i morske ribe koja je, na primer, u prodavnicama ovdašnjeg “Podunavlja“ mogla da se kupi po ceni od jedva nešto više od 300 dinara za kilogram oslića, kao i kilogram zamrznutog “vijetnamskog soma”, a nešto jefitnija, a doktori kažu najzdravija, je skuša.

Interesantno je da je na tezgama, na primer, kilogram prošlogodišnjeg crnog luka dostigao rekordnu cenu od 150 dinara. Lukac je obavezni sastojak dobre riblje čorbe i paprikaša, a ni najstariji Palančani ne pamte da se, primera radi, kilogram ribe plaćao kao dva-tri kilograma crnog luka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here