Palanka na štrudle mirisala

Održana tradicionalna manifestacija 11. „Štrudl - fest“

4140

Duže od jedne decenije u Bačkoj Palanci se poslednje nedelje avgusta, održava manifestacija „Štrudl – fest“. Ovogodišnji jedanaesti festival štrudle, okupio je petnaestak proizvođača i izlagača, ove vrste kolača, koji su bili iz bačkopalanačke opštine.


Štrudle od maka, rogača, višnje…, privukle su pažnju brojnih posetilaca „Štrudl -festa“, koji su protekle nedelje (25. avgust), boravili na ovoj turističko – gastronomskoj manifestaciji. Sjajan organizator i ovogodišnjeg „Štrudl – festa“ bilo je, Udruženje „Donauschwaben“ iz Bačke Palanke.

[wonderplugin_slider id=10]

 

– „Štrudl – fest“ neguje tradiciju podunavskih Švaba, posebno njihovu gastronomsku tradiciju. Želim da istaknem da je ovo tradicija i Panonske nizije, pa samim tim i Vojvodine. Ova manifestacija nije jednonacionalna, Otvoreni smo prema svima i za sve. Zbog te otvorenosti, na ovogodišnjem „Štrudl –festu“ su prisutni Slovaci, Mađari, Srbi, uostalom, kao i prethodnih godina. Ove godine nemamo nažalost, izlagača iz okolnih opština, Kule, Sremskih Karlovca, Sombora. Međutim, to nikako ne znači da oni neće biti prisutni, u budućem vremenu. Prvi put ove godine, ja sam preuzeo organizaciju ove manifestacije na sebe, pa je bilo i malo straha od ovog posla. Možda je i to razlog, što se neki učesnici sa strane nisu pojavili – kaže Rudolf Uhlarik, predsednik Udruženja „PodunavskeŠvabe“ iz Bačke Palanke, i jedan od organizatora „Štrudl – festa“.

Izlagači na ovoj manifestaciji bili su iz Bačke Palanke, Mladenova, Obrovca, Gajdobre. Nažalost ovaj put su izostali Sremci, koji su čuveni po kiselom testu. “Štrudl – fest“ je manifestacija izložbeno – prodajnog karaktera, upravo onakva, kakva je bila, i na samom početku.

– Osim što je pružena prilika svima koji žele da prikažu i pokažu kako pripremaju štrudle, mnogi su i prodali ono što su izložili, odnosno spremili. Mislim, da je osnovni cilj svih onih koji su došli, bio da prikažu šta proizvode, najčešće za sebe i svoje ukućane. Nadam se i očekujem, da će se na ovom festivalu štrudle naredne godine, pojaviti naši gosti iz Zrenjanina, Kule, Sombora, Vukovara, koji su bili njegovi gotovo stalni učesnici. Prethodnih godina, imali smo goste čak iz Rumunije. Sledeće godine, ovde će opet kao gosti stići podunavske Švabe, od kojih će neki od njih, prvi put doći u zavičaj svojih predaka. Nećemo menjati pravila, tako da će i narednih godina „Štrudl – fest“, biti kao i do sada, izložbeno – prodajnog, a ne takmičarskog karaktera– napomenuo je Uhlarik.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Održavanje 11. „Štrudl – festa“ pomogli su pre svih, lokalna samouprava, Nacionalni savet Nemačke nacionalne manjine i Turistička organizacija opštine Bačka Palanka.

-Zahvaljujem se svima koji su podržali i pomogli održavanje „Štrudl – festa“. Mi koji smo učestvovali u njegovoj realizaciji, sigurno da ne bi ovaj posao obavili na ovakvom nivou, da te pomoći nije bilo. Takođe se zahvaljujem, i svima koji su došli na ovu manifestaciju da izlože svoje štrudle. Na taj način svi oni su dali doprinos uspešnosti ovogodišljeg „Štrudl – festa“ – naglasio je Rudolf Uhlarik.

Jedan od izlagača na ovogodišnjem „Štrudl – festu“, bila je Savka Radoš iz Obrovca, koja je učestvovala na deset, od jedanaest održanih festivala štrudle u Bačkoj Palanci.

– Štrudle pripremam od kada znam za sebe. Od malih nogu, volela sam da kuvam da spremam jela. Da je u vreme kada sam završavala osnovnu školu bio aktuelan kuvarski zanat, verovatno bih negde u nekom restoranu ili hotelu bila kuvarica, ili bi možda imala i svoj restoran. Jako mi je žao, što u ono vreme, žensku decu nisu više upućivali da uče i rade u ugostiteljstvu i gastronomiji. Štrudlu pravim na nekoliko načina, sa nadevom koji mi se nađe pri ruci. Nadevi su različiti, mak, višnja, orasi, rogač, jabuka, a za slanu štrudlu kupus, između ostalog. Najveće interesovanje kod ljubitelja ovog kolača, postoji za štrudlu sa makom, ali ja sam danas ovde veoma brzo prodala štrudlu sa rogačem.

[wonderplugin_slider id=177]

 

– Očigledno da su kupci brzo uvideli fil ove štrudle, koji ih je „naterao“ da kupe štrudlu sa rogačem. Nisam u grupi onih koji kriju recept, za dobru štrudlu. Osnovno je, da volite da pripremate štrudlu, odnosno, da imate ljubav za ovaj posao. Dakle, volja i ljubav prema ovom poslu su na prvom mestu. Kada uz to, odnosno ako uz to i zarađujete od prodaje štrudli, onda je to najbolja moguća varijanta. Mislim da mlade domaćice, treba danas više da se okrenu kuhinji. Uostalom, mnoge bolesti nam dolaze i zbog toga što se nezdravo hranimo. Ishrana u prvom redu i način života, su veoma bitni. Treba više uzimati varjaču u ruke, jer za nju se uvek može naći vreme – istakla je Savka Radoš.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here