Park prirode „Tikvara“ na IV Međunarodnoj konferenciji parkova Dinarida

882

IV Međunarodna konferencija parkova Dinarida – mreža zaštićenih područja dinarida „Ljudi i zaštićena područja“, održana je od 6. do 9. novembra 2018. godine u Bečićima, Crna Gora, pod pokroviteljstvom švedske vlade i WWFa (World Wildlife Fund-Svetska fondacija za prirodu).


Učešće na ovogodišnjoj konferenciji uzeli su u ime Parka prirode Tikvara i Opštine Bačka Palanka Darko Božović, direktor USR Tikvara i Vladimir Perak, predstavnik lokalne zajednice kao sekretar Kajak kanu kluba Tarkett našeg najboljeg ambasadora jezera Tikvare. Na kongresu su predstavili projekat: “Uspostavljanje Foruma zainteresovanih strana za Park prirode Tikvara i Opština Bačka Palanka“.

Prezentovali su vrednosti koje imamo u parku prirode kroz opšte ciljeve projekta:

  1. Poboljšati upravljanje Parkom prirode „Tikvara“, u sklopu RB Bačko Podunavlje (od 2017 godine) kroz efektivno učešće lokalnih zainteresovanih strana
  2.  Poboljšaati razumevanje integrativnog upravljanja zaštićenog područja i podizanje svesti o socio-ekonomskim potencijalima zaštićenih područja
  3. Izgraditi kapacitete za međunarodnu i prekograničnu saradnju u okviru RB Bačko Podunavlje.

Ovogodišnja međunarodna konferencija parkova Dinarida usmerila se na razvoj zaštićenih područja kroz aktivno uključivanje lokalnih zajednica u procese upravljanja očuvanjem bioraznolikosti, obrazovanja, turizma i još mnogo toga. Osim toga, konferencija je bila prilika da članovi mreže čuju više o evropskim fondovima kao jedan od najvažnijih instrumenata za sufinansiranje projekata za unapređenje zaštićenih područja i učestvovanje u planiranju daljnjeg razvoja mrežnih i zajedničkih regionalnih inicijativa , najavili su organizatori.

Prijemom novih članova, Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida, broji ukupno 92 zaštićena područja iz osam zemalja regiona.
Konferencija je okupila preko 150 učesnika iz osam zemalja regiona koji su u okviru tri radna dana kroz diskusije, prezentacije i radionice sa vodećim stručnjacima iz regiona razmenili iskustva i obradili temu jačanja saradnje zaštićenih područja i lokalnih zajednica, koje predstavlja jedan od temelja dobrog upravljanja prirodnim resursima.

Ceneći važnost saradnje, učesnici su se saglasili da će Parkovi Dinarida ostati posvećeni suštinskom uključivanju predstavnika lokalnog stanovništva u planiranju i upravljanju zaštićenim područjima , u cilju povećanja ekonomskih, društvenih i kulturnih dobrobiti.

Učesnici skupa pozdravili su uspostavljanje Regionalne radne grupe za biodiverzitet. Takođe, preporučune je da se ovo telo prilikom izrade komunikacione strategije uvrsti adekvatne mehanizme za uključivanje zaštićenih područja i organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka.

Tokom konferencije održana je sednica IV. Opšte skupštine Parka. Članovi Mreže imali su priliku detaljno se upoznati sa sprovedenim aktivnostima i učestvovati u pripremi novog strateškog plana rada za razdoblje 2019-2021.

Mreža parkova Dinarida sastoji se od 90 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Članovi parkova Dinarida su i od fizičkih osoba, ljubitelja prirode i prijatelja mreže od svog osnivanja. Službeno udruženje ‘Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida’ osnovano je krajem 2014. godine u Podgorici gde živi sedište mreže.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here