Parterno uređenje centra jedan od prioriteta u Čelarevu

Predsednik saveta MZ Čelarevo, dr Goran Stupar o prioritetima u 2019. godini

1831

ČELAREVO: Finansijski plan Mesne zajednice Čelarevo za 2019. godinu usvojen je od strane opštinskih većnika. Članovi saveta na čelu sa predsednikom dr Goranom Stuparom, odredili su prioritete za ovu godinu, i Opštini ukazali na sve ono što je neophodno uraditi u Čelarevu.


Naš sagovornik, dr Goran Stupar kaže da Mesna zajednica Čelarevo ne ostvaruje sopstvene prihode, finansira se iz Lokalne samouprave tako da svi potencijalni radovi zavise isključivo od opredeljenih sredstava iz budžeta Opštine Bačke Palanke.

„Ono što je planirano i predloženo na Savetu MZ, od mogućih radova u Čelarevu u 2019. godini, jesu potrebe našeg mesta na koje smo mi kao Savet Mesne zajednice Čelarevo dopisima ukazali Opštini Bačka Palanka i drugim nadležnim javnim ustanovama. Ukazali smo na krov zgrade Mesne zajednice kojem je potrebna rekonstrukcija (zbog prokišnjavanja u prostorije Mesne zajednice, biblioteke, kancelariji matičara, penzionerskog doma), kao i na potrebu rekonstrukcije grejanja u zgradi Mesne zajednice koje nije u funkciji“, navodi Stupar.

Takođe, ukazano je i na potrebu parternog uređenja centra, ali i na potrebu rekonstrukcije i proširenja parkinga ispred Zdravstvene stanice i pošte u Čelarevu.

„Neophodno je betoniranje dva autobuska stajališta u ulici Proleterskoj i njihovog opremanja kantama za otpatke. Potrebna nam je dodatna saobraćajna signalizacija postavljanjem saobraćajnih znakova u krugu škole, svetleće signalizacije i veštačkih prepreka na putu koji regulišu brzinu kretanja vozila u krugu OŠ „Zdravko Čelar“ i vrtića „Snežana“. Čelarevo ima nepregledne raskrsnice na kojima su neophodna dodatna sferna ogledala, a dodatna saobraćajna signalizacija potrebna je na rizičnoj raskrsnici magistralnog puta IB12 i ulice Milana Atlagića“, kaže dr Goran Stupar.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Prioriteti su i postavljanje kanti za otpatke u glavnoj ulici, ali i rekonstrukcije mosta prema plaži Čelareva.

Prema rečima našeg sagovornika, građani Čelareva se najviše žale na veoma lošu komunalnu higijenu. Smeće preovladava na zelenim površinama kako oko nekadašnje deponije koja je zatvorena, tako i u ulazu u mesto iz pravca Bačke Palanke, parku u centru, zelenim površinama oko Mesne zajednice, pijace, duž cele glavne ulice, zelenim površinama ispred Pošte i Zdravstvene stanice Čelarevo, zelenim površinama oko seoskog groblja, parka Ritić, zgrade Kulturnog centra, osušene i polomljene grane po parku u centru.

„Kontejneri na pijaci, groblju i plaži se ne prazne redovno. Košenje zelenih površina je takođe veliki problem na koji se građani žale. Na sve ove probleme konstantno ukazujemo i dopisom obaveštavamo JKP „Komunalprojekt“, koje je nadležno za održavanje svih navedenih zelenih površina. Žale se takođe na neredovno održavanje javne rasvete“, napominje Stupar.

Komunalna higijena – najveći problem

Najveći problem u Čelarevu jeste komunalna higijena celog mesta koja je na veoma lošem nivou, ulična rasveta, rasveta na putu prema Dunavu, animalni otpad i divlje deponije koje se prave na periferiji mesta, gde ne postoje kontejneri namenjeni za ovu vrstu otpada.

„U prethodnom periodu od 2017. godine nisu odobrena sredstva za gore navedene infrastrukturne popravke i rekonstrukcije. JP „Standard“ je u prethodnom periodu obezbedio i postavio neophodnu saobraćajnu signalizaciju (sferna ogledala) na više mesta u Čelarevu. JKP „Komunalprojekt“, izvršio je zamenu starih kontejnera za komunalni otpad, za nove na više lokacija u stambenom naselju “Ritić”, ali je iste potrebno postaviti na više lokacija u mestu (kod škole, pijace, Kulturnog centra)“, dodao je dr Goran Stupar.

Ove godine u prvi razred osnovne škole, upisaće se manje od 30 đaka

Predsednik saveta MZ Čelarevo kaže da je prethodnih godina, kao i ove, primetna opadajuća tendencija u prirodnom priraštaju stanovništva u ovom mestu. Ove godine u prvi razred osnovne škole, upisaće se manje od 30 đaka, dok je prethodnih decenija bilo imeđu 60 i 80 prvaka, po godištu. To je pokazatelj da se mlada populacija teško odlučuje za ostanak u mestu i osnivanje porodice.

„Naravno, osnovni preduslov je da mladi dobiju šansu da se zaposle, da se stambeno obezbede i da imaju sigurne uslove za život svoje buduće porodice. U selu, većinu čine stanovnici srednje i starije životne dobi.
Takođe, jedan od bitnih faktora je i ponuda različitih kulturnih, sportskih i drugih sadržaja u mestu, kako bi mladi imali priliku da obogate svoj društveni život. Ideja je da zgradu Kulturnog centra i multimedijalnu salu bolje iskoristimo organizovanjem češćih kulturnih dešavanja i humanitarnim akcijama“, dodao je na kraju predsednik MZ Čelarevo dr Goran Stupar.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here