Pas se više linja što je češće izložen svetlu

573

Ako imate kineskog ćubastog psa ili meksičkog golokožog, o dlakama ne morate da brinete.


Takođe, vlasnici pudli, maltezera ili bišona neće imati mnogo problema sa linjanjem. Oštro krzno je najteže za održavanje, bilo da je dlaka dugačka ili kratka, piše apetit.rs. Tako je najteže vlasnicima polarnih pasa kao što su samojed i haski. Ništa lakše neće biti ni onima koji imaju nemačkog ovčara.

Zimsko krzno koje psi odbacuju čim nastupi lepše vreme, jedna je od karakteristika koju su nasledili od dalekih rođaka – vukova. U prirodi se životinje linjaju sezonski, dva puta godišnje. Psi koji žive u stanovima ili kućama slabije reaguju na sezonske promene pa se neretko dešava da se linjaju tokom cele godine.

Interesantno je da što je pas više izložen svetlu, bilo prirodnom ili veštačkom, više se linja. Linjanje počinje od zadnjeg prema prednjem delu tela. Ne oslobađaju se samo stare dlake, već i prašine koja se taložila tokom zimskih meseci. Ta prašina često “nosi sa sobom” i neprijatne mirise, pa vlasnici umesto samo da očetkaju psa, okupaju ga.

Tako, zapravo, novu dlaku samo oštete, a stara ne spadne, kažu veterinari. Normalno linjanje traje u proseku nekoliko nedelja, ako traje duže moguće je da pas ima problema. Do preteranog linjanja može doći zbog stresa, pada imuniteta, nepravilne ishrane, nedostatka vitamina ali i zbog neredovne šetnje, odnosno nedovoljno kretanja. Da bi nova dlaka bila jača i mekanija najbolje je, uz hranu, dodati povremeno vitamin H.

Psi se ližu dok čiste svoje krzno, i na taj način unose velike količine dlake. Može se desiti da ukoliko to ne izbace prirodnim putem, imaju problema sa stomakom, najčešće je u pitanju zatvor. Ipak, jezik pasa je gladak pa se dlaka ne lepi, najčešće samo prođe kroz probavni sistem. Za razliku od pasa, mačke mogu uneti u organizam i do dve trećine dlake kada se linjaju.

To je skoro 30 grama dnevno, srećom mačke zbog „dobre genetike“ sa viškom dlaka nemaju problema. Jedna od najbitnijih stavki je održavanje krzna i četkanje.

Pre svega, tako će se otkloniti već oslabljena dlaka koja prirodno i treba da otpadne. Ako se četkanjem ne ukloni, može iziritirati kožu vašeg ljubimca. Vlasnici dugodlakih pasa treba da ih četkaju jednom dnevno, a oni koji imaju kratkodlake, bar jednom nedeljno.

Pravilno četkanje podrazumeva da potezi idu u pravcu rasta dlake. Kratki potezi su najbolji, kažu stručnjaci, da se ne bi iritirala koža i vršio veliki pritisak. Poželjno je da to obavite napolju ili u prostoriji koju ćete lako očistiti. Tako će i paraziti koji su možda bili na psu imati male šanse da se „vrate“.

Od dužine dlake i krzna zavisi i kakvu ćete četku odabrati. Redovnim četkanjem možete smanjiti količinu dlaka koje pas raznese po kući gotovo za pola. Dobar trik je da na četku stavite najlon čarapu, tako će se dlake brzo i lako zalepiti za ovu tkaninu.

I redovno kupanje pomoći će kod linjanja, ali ne preterujte. I zaboravite na fen. Tako ćete samo ubrzati i pojačati linjanje. Što se nameštaja tiče, redovno čistite i perite pokrivače, ali i obična gumena rukavica pomaže kod čišćenja. U radnjama možete pronaći i rolere za uklanjanje dlaka, samolepljive trake i slično.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here