Zaljubljen u pčelarstvo

Bačkopalančanin Milan Bulajić, predavač, poljoprivrednik, pčelar.

1953

Milan Bulajić završio je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i stekao zvanje master zaštite bilja, i trenutno se nalazi na doktorskim studijama. Pored toga, on je već dve godine na FIMEK – u angažovan kao asistent, gde studente uči menadžmentu u agrobiznisu.


– U poljoprivredi sam intenzivno već dvanaest godina. Baveći se ovim poslom završio sam srednju poljoprivrednu školu, a nakon toga i Poljoprivredni fakultet. Trenutno sam treća godina doktorskih studija – započinje svoju priču Milan Bulajić, master zaštite bilja.

– U poslednje dve godina naše gazdinstvo se opredelilo za gajenje isključivo pet kultura, pšenice, uljane repice, suncokreta, soje i kukuruza. Posedujemo i zalivni sistem koji pokriva 50 jutara zemljišta. Vlasnici smo i velike hale u koju nakon berbe i žetve lagerujemo poljoprivredne proizvode, tako da ih možemo prodati onda kad dostignu najbolju cenu.

Gotovo danonoćni rad, uz primenu najnovijih tehničkih i tehnoloških dostignuća u poljoprivredi, formula su uspeha porodice Bulajić. Osim na fakultetu i na porodičnom imanju, budući doktor nauka je aktivan i u pčelarstvu.

Trenutno se nalazi na funkciji predsednika Udruženja pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada, a član je Izvršnog odbora Pčelarske organizacije Vojvodne, gde obavlja funkciju blagajnika.

– Sa ponosom ističem da je Fruškogorski lipov med, jedan od sedam srpskih proizvoda koji ima zaštićeno poreklo. Cena jednog kilograma ovog meda je 20 evra. Ceo tim ljudi uključen je u posao koji se odnosi na njegovu proizvodnju i distribuciju – napominje Milan i dodaje: – Protekla sezona u pčelarstvu bila je jedna od najlošijih. Zbog vremenskih prilika koje nikako nisu bile naklonjene proizvodnji meda, sezonu je koliko – toliko spasao suncokretov med.

Ove godine uljana repica bar za sada obećava dobru „žetvu meda“, a šta će do kraja biti ostaje da se vidi. Med od uljane repice je prvi med u sezoni, i on sve više dobija na značaju. Moram da istaknem da se pčelarstvo iz godine u godinu sve više unapređuje, zahvaljujući između ostalog i podsticajnim sredstvima koja pčelari dobijaju od države. Mislim, da sve ide u dobrom smeru, pa je i to razlog što se sve veći broj mladih pčelara uključuje u ovaj posao.

Milan je poznat kao veliki borac protiv falsifikata meda. Med koji nije prirodan najčešće se nalazi u prodavnicama i on se uglavnom proizvodi od kukuruznog sirupa, sa dodatkom različitih aroma. Iz tog razloga Milan savetuje kupce meda, da ga nabave od proivođača ili na manifestacijama na kojima su prisutni pčelari, a koje se organizuju u mnogim mestima.

– Selidba pčelinjaka je jedan od uslova da se ostvari dobar rezultat u pčelarstvu. Dakle, poželjno je da se pčelari sa svojim košnicama neprekidno sele od uljane repice do bagrema, od bagrema do lipe, zatim do suncokreta pa sve do livade. Sigurno da to nije lako, ali pčelarstvom se uostalom mogu baviti samo oni koji ga mnogo vole, u protivnom sve će biti uzaludno – zaključio je na kraju Milan Bulajić.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here