Pet vrsta cveća koje privlači korisne insekte u vašu baštu

1498

Postoje insekti koji se hrane biljkama i oni koji se hrane drugim insektima. Verovatno želite što više onih drugih, tako da biljojedi ne mogu uništavati vaše useve.


Svi znamo ključnu ulogu koju pčele imaju u oprašivanju useva. Ipak, postoje i druge korisne bube koje bi trebali imati u svojoj bašti.

Postoje insekti koji se hrane biljkama i oni koji se hrane drugim insektima. Verovatno želite što više onih drugih, tako da biljojedi ne mogu uništavati vaše useve. Nažalost, grabljivci se ne pojavljuju uvek na vreme kako bi sačuvali biljčice, ali ako im stvorite pravo stanište, povećaćete verovatnoću da će dobri insekti biti tu baš kada treba.

Bogomoljke, bubamare, mrežokrilci, parazitske ose – to su grupe koje želite privući da biste se rešili lisnih vaši, Melittia cucurbitae, crva u kupusu ili štitastih moljaca. Morate im osigurati hranu i sklonište. Srećom, brojne lepe cvetnice nude oboje. Korisni insekti skrivaju se i razmnožavaju u lišću, a neki žive na nektaru u određenim fazama životnog ciklusa ili kada im drugi visokoproteinski insekti nisu dostupni.

Mnoge vrste cvetnica pružaju staništa korisnim insektima, ali postoji nekoliko zvezda za koje se zna da se ističu ovim zadatkom:

[wonderplugin_slider id=75]

 

1. Hajdučka trava

Ovaj višegodišnji cvet privlači široku lepezu grabljivih buba, zajedno sa leptirima koji uživaju u velikim cvetovima bogatim nektarima. Cvetovi, koji dolaze u nizu crvenih, žutih i belih nijansi, uzdižu se iz prostirke od čipkastog lišća koje ima prijatan biljni miris kada se slomi.

2. Neven

Biljka koja osvaja lepotom svojih crveno – narandžastih cvetova, omiljena je u baštama i cvetnjacima. Osim što odbija nadzemne štetočine, koren nevena toksičan je za nematode korena.

3. Lobularija

Seje se više puta na otvorenom. U desetoj nedelji, nakon setve, biljka već počinje cvetati. Ako je nakon cvetanja obrežemo i dobro zalijemo, ponovno cveta. Odaberite osunčan položaj. Cveće je pogodno za stenske vrtove, oivičena mesta, cvetnjake i posude. Budući da se radi o niskom rastu, neki ovu biljku seju kao zemljani pokrov oko višeg povrća, poput kelja i blitve. Lobularija (slatki alyssum) često sama ponovno niče kada se jednom poseje.

4. Ehinacea

Ehinacea kod nas u baštama raste kao ukrasna biljka ili na plantažama. Cvetovi su ružičasti ili beli, a latice se starenjem savijaju prema dole. Zahteva sunčano mesto i lagano, dobro drenirano zemljište. Otporna je na sušu, neosetljiva je na mraz. Razmnožava se korenovim reznicama, deljenjem u jesen ili proleće i semenom. Privlači leptire i niz drugih korisnih insekata koji tiho rade svoj posao u bašti.

5. Zlatnica

Prepoznatljiva je po zlatnožutom cveću koje vrlo rado posećuju pčele tokom leta i rane jeseni. Cvetovi su mali, prečnika 10 -15 milimetara, zlatnožuti, skupljeni u velike glavičaste cvasti i zajedno čine grozdaste cvasti na vrhovima stabljika. Cveta od juna do oktobra.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here