Pismo javnosti Olje Nađ: Nastava se odvija, učenici obavezni da pohađaju nastavu!

4868

Bačkopalanačka Gimnazija „20.oktobar“ je ovih dana ušla u žižu javnosti srpskih medija, a povodom konkursa za direktora ove škole i najavljene nove obustave rada od strane Sindikata prosvetnih radnika Gimnazije „20. oktobar“. BAP VESTI su pratili sva zbivanja vezana za ovu temu. Večeras se javnosti obratila i Olja Nađ, koja je vršilac dužnosti direktora u Gimnaziji „20. oktobar“, pa njeno pismo prenosimo u celosti.


Olja Nađ, V.D. direktor Gimnazije „20. oktobar“

Поштовани,
с обзиром на то да сам, као вршилац дужности директора у Гимназији „20.октобар“ у Бачкој Паланци, у задње време много помињана у медијима, мислим да је време да дам и своју страну приче. Како би се стекао јаснији увид у целу ситуацију, таксативно ћу набројати све чињенице:

– као вршилац дужности директора, а на основу Закона о основама система васпитања и образовања („Службени гласник“ бр.88/2017 и 27/2018) члан 125 и члан 127 морам да организујем остваривање програма образовања и васпитања и свих активности установе.

Дакле: између осталог, морам да организујем наставу. Не разумем зашто је то чудно, смешно и погрдно. Не разумем због чега се колеге (а нису чланови неког од синдиката) који желе да раде прозивају и позивају на бојкот наставног процеса.

НАСТАВА У ГИМНАЗИЈИ СЕ ОДВИЈА, УЧЕНИЦИ ОД ПРВОГ ДО ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА ИМАЈУ ПО ШЕСТ ЧАСОВА, И ИМАЋЕ ИХ СВАКОГ ДАНА ТРАЈАЊА ШТРАЈКА И ОБАВЕЗНИ
СУ ДА ДОЂУ У ШКОЛУ.

– Позив просветног радника је позив у ком заиста сносимо одговорност за образовање и васпитање ученика, па не разумем због чега би ученици морали да трпе неодржавањем наставе. Какву поруку им шаљемо тиме?! Да нам није стало до њиховог образовања и васпитања?! Да ћемо, у остваривању својих права, занемарити све остало?!

– Ни на који начин се нисам уплитала у синдикална деловања, нити бих то смела у складу са функцијом.

– у Гимназији се неометано одвија рад Синдиката, долазе и синдикалисти из других школа, једноставно: право на то је загарантовано. Због тога верујем да се Синдикат не би уплитао у моју организацију наставе јер то ни на који начин не спада у синдикални делокруг.

Постоје закони о правима запослених на штрајк и она се поштују. Постоје и закони који гарантују права запослених који желе да раде са ученицима, она се такође морају испоштовати. Постоје и права ученика која би за просветне раднике морала да буду обавезујућа (ЗОСОВ, члан 79): „Установа, односно запослени у установи дужни су да обезбеде остваривање права детета и ученика, а нарочито право на:1) квалитетан образовно-васпитни рад који обезбеђује остваривање принципа и циљева из члана 7 и 8 овог Закона…“ Не заборавимо да постоје родитељи, они су своју децу послали у школу са реалним очекивањима у погледу наставе и учења. У остваривању својих права НИКО НЕ СМЕ ОСПОРАВАТИ ПРАВА ДРУГИХ, нити било ко сме бити дискриминисан и обележен.

Посао просветног радника је одувек био синоним за часно и исправно поступање као и за посвећеност ученицима. Хајде да и даље остане тако!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here