Pivničani uspešni i u folkloru

Slovačko kulturno umetničko društvo Pivnice

586

Pričali smo sa Jankom Menjikom, koreografom SKUD– a u Pivnicama, koji nam je sa zadovoljstvom odgovorio na pitanja vezana za njihov rad.


Poslednji put su kao slovačko kulturno umetničko društvo nastupali na 26. dečijem festivalu „Zlatá brána“, koji se održava u Kisaču. Nastupali su sa mlađom i starijom dečijom plesnom grupom. Deca mlađeg uzrasta su nastupala sa koreografijom „Ani, Ani, Anička“ to je splet dečijih igara, a starija plesna grupa je nastupala sa stilizovanom koreografijom pod nazivom „V pivnickom poli“ i osvojila je treće mesto.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Na pitanje šta planiraju u budućnosti Janko nam je odogovorio da sada krajem meseca putuju u Slovačku – u Dulovce. Ovo putovanje je zasluženo, time što su prošle godine osvojili prvo mesto u Kisaču, ovim načinom se prezentuje Srbija u inostranstvu. Boravak će trajati tri dana. Takođe planiraju još jedan nastup u Srbiji. Koreograf Janko govori da su bili sa muškom pevačkom grupom u Gložanima nafestivalu „Tancuj, tancuj“. U julu se spremaju na festival meda u Lug, takođe sa muškom pevačkom grupom.

Janko govori da je za koreografa potrebna jaka volja. Oni ovo rade amaterski, ništa im se ne plaća sve je to za dobrobit očuvanja slovačke tradicije u Srbiji, tačnije u Vojvodini. Takođe je potrebno imati mnogo strpljenja pogotovo u radu sa decom. – govori Janko.

Ostalim koreografima Janko poručuje da poseduju što više upornosti, dobre volje, jer iako nemaju finansije za nastupe tokom leta ipak znaju da su uradili nešto dobro i korisno, a takvo razmišljanje prenose i na mlađe generacije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here