Planovi za novu regionalnu deponiju u petak pred novosadskim odbornicima

919
Foto: Ilustracija/pixabay

Nacrt regionalnog plana upravljanja otpadom za Novi Sad i sedam susednih opština, a kojim se preporučuje izgradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom, naći će se ovog petka na razmatranju pred odbornicima Skupštine grada, piše 021.


Ovaj planski dokument u januaru je bio na javnom uvidu, kad je održan i otvoreni sastanak sa građanima i drugim zainteresovanima za planove koje Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas imaju kad je reč o upravljanju otpadom.

S obzirom na to da je reč o planskom dokumentu koji treba da sugeriše naredne korake, a ne o strateškom i obavezujućem aktu, iznete primedbe građana nisu imale veliki efekat na izmene dokumenta. Usvojen je predlog da se u planski dokument uvrsti potreba za edukacijom i jačanjem svesti građana o pravilnom postupanju s otpadom.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Kako se navodi u planu, pomenute opštine nameravaju da spreče nastajanje enormne količine otpada, uvedu ponovnu upotrebu, reciklažu i iskorišćenje otpada, kao i sigurno odlaganje.

Plan obuhvata tri faze – u prvoj fazi će se raditi na zatvaranju postojećih deponija, izgradnji sanitarnih deponija, transfer stanica i reciklažnih dvorišta, nabavci neophodne opreme (kontejneri, kante, kamioni), uvođenju sistema „dve kante“ i sekundarnoj separaciji, kao i uvođenju kompostiranja zelenog otpada (iz bašti i parkova).

Druga faza obuhvatila bi sakupljanje bio-otpada (takozvana treća kanta, za odvojeno sakupljanje kuhinjskog i baštenskog otpada), izgradnju postrojenja za kompostiranje otpada i uvođenje insineracije sa iskorišćenjem energije, to jest dobijanje energije iz otpada.

U trećoj fazi, za najviše desetak godina, sledi sanacija svih starih gradskih deponija, koje će čekati zaključane.

Planom se samo predlažu lokacije za regionalnu deponiju, a reč je o njih ukupno pet – u Novom Sadu, Kaću, Stepanovićevu, Temerinu ili u Đurđevu. Plan, doduše, sugeriše da je najbolja lokacija ona u Novom Sadu, tik do sadašnje gradske deponije.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Nakon usvajanja ovog plana na sednici Skupštine grada u petak, očekuje se da će nadležni u narednom periodu definisati konačnu lokaciju za regionalnu deponiju i prateće objekte.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here