„Podrži dojenje – osnaži roditelje. Sada i ubuduće“

Svetska nedelja dojenja 1–7. avgust 2019. godine i Nacionalna nedelja promocije dojenja 1–7. oktobar 2019. godine

418

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.


Kao jedna od aktivnosti, svake godine u prvoj nedelji avgusta obeležava se Svetska nedelja dojenja kako bi se podsticale majke svih zemalja da doje svoju decu i na taj način očuvaju njihovo zdravlje. Svetska nedelja dojenja prvi put u svetu obeležena je 1992. godine sa nizom aktivnosti.

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 1. do 7. oktobra pod sloganom „PODRŽI DOJENjE – OSNAŽI RODITELjE. SADA I UBUDUĆE.”

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti. Dojenje nije isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Potrebna je podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje i podrška prijatelja, kao i zajednice u celini. Uprkos međunarodnim preporukama, samo 40% svih beba mlađih od šest meseci u svetu su isključivo dojene, a samo 45% nastavlja dojenje do navršena 24 meseca.

Istraživanja pokazuju da politika plaćenog porodiljskog odsustva pomaže u smanjenju smrtnosti kod odojčadi za 13% za svaki dodatni mesec porodiljskog odsustva. Plaćeno odsustvo omogućava ženama da se ranije fizički oporave od porođaja i vrate na posao oporavljeni fizički, mentalno i emocionalno.

Podrška radnog okruženja

  • Globalno gledajući, povratak majke na posao posle porođaja jedan je od vodećih
    razloga ranog prestanka dojenja i zamene majčinog mleka veštačkom formulom.
  • Mnoge od vodećih svetskih kompanija usvajaju pravednija i izdašnija porodiljska odsustva i usvajaju i druge politike koje porodicama pružaju podršku radi svoje reputacije i uštede troškova.
  • U zemljama u razvoju, privatne kompanije mogu pružiti podršku uključivanjem u nacionalne programe zaštite materinstva.

Podrška vrednostima roditeljstva i rodne jednakosti kao socijalne norme

Dojenje je uvek vezivano za ulogu majke. Kada očevi/partneri podrže dojenje i učvrste odnos sa svojom bebom, poboljšava se i praksa dojenja i roditeljskih odnosa. Na ovaj način se očevi više vezuju za svoju decu, koja se samim tim brže razvijaju. Roditelji su onda deo istog ravnopravnog tima koji nadgledaju, komuniciraju, prilagođavaju se i veruju jedno drugome. Pored toga, spremni su jedno drugom da pomognu, a ne da preuzimaju kontrolu. Norme oca se menjaju. Mnogi očevi nisu samo pružaoci usluga i snabdevači, već su direktno uključeni u sve što je u vezi sa majkom i decom, što je veoma bitno za razvoj dece. Roditeljstvo koje uključuje očeve kao ravnopravne partnere u roditeljskom timu koristi i deci i roditeljima.

 Prednosti dojenja za novorođenče/odojče:

•  Obezbeđuje pravilan rast i razvoj
•  Podstiče razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema
•  Smanjuje rizik od gojaznosti
•  Podstiče razvoj inteligencije
•  Štiti od mnogih bolesti i infekcija
•  Smanjuje rizik od proliva
•  Smanjuje rizik od pojave alergija
•  Smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta

Prednosti dojenja za majku:

•  Pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom
•  Smanjuje krvarenje posle porođaja
•  Doprinosi normalizaciji telesne mase

•  Smanjuje rizik od pojave osteoporoze
•  Smanjuje rizik od pojave malignih oboljenja dojke i jajnika
•  Smanjuje rizik od postporođajne depresije
•  Smanjuje rizik pojave anemije

Povodom obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, kao i svake godine do sada, raspisuje konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovnih škola. Ovogodišnja tema je „PODRŽI DOJENjE – OSNAŽI RODITELjE. SADA I UBUDUĆE”.

Cilj konkursa je da se podstakne zdravstvenovaspitni rad u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na temu podrške dojenju kao najoptimalnijem načinu ishrane novorođenčadi i odojčadi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here